Wanda diversifieert verder naar ziekenhuissector

Omdat afdeling vastgoed van de groep Wanda vorig jaar 13% minder resultaat realiseerde, zette de groep waarvan de winst toch met 10% groeide al in op nieuwe sectoren zoals ontspanning, film en sport. Voorzitter Wang Jianlin zei in Davos  de diversificatie van de groep in de toekomst verder te willen uitzetten naar de ziekenhuissector.

Vorig jaar kenden de vastgoedoperaties van de groep Wanda een daling met 13 % die zelfs een kwart bereikte bij het handelsvastgoed waar een kwart groei verwacht werd. Nogal een schril contrast met de culturele afdeling van de groep die zijn resultaat zag groeien met 25 %. Voor de eerste keer waren de Wanda inkomsten uit diensten hoger dan deze uit vastgoed. De groepswinst  zou toch met meer dan 10 % toegenomen zijn.
Voor dit jaar plant Wanda Commercial Property dat in september van de beurs gehaald werd, 50 Wanda Plazas te openen. Doel bij de Wanda Cultural Industry Group is dit jaar 69 miljard omzet te bereiken waarvan 56 miljard komt van de filmsector. Die opende het afgelopen jaar 677 nieuwe bioscopen wereldwijd en deze tellen 6.788 schermen. Voor de afdeling financiën wordt op 26 miljard yuan inkomen gerekend. Voorzitter Wang Jianlin hoopt dat de sporttak van zijn imperium jaarlijks groeit met twee cijfers zodat deze tegen 2020 klaar is om op de beurs genoteerd te worden. Daarvoor wil hij de partnerschappen met internationale sportfederaties uitbreiden, in het buitenland verwervingen doen en grote internationale sportgebeurtenissen in China invoeren. Wanda Sports kondigde recentelijk een overeenkomst aan met de Union Cycliste Internationale, tekende in juni een overeenkomst met de internationale basketfederatie FIBA en heeft al een deal met de voetbalfederatie FIFA.

Ziekenhuizen

China’s rijkste zakenman Wang Jianlin was ook te gast in Davos. Daar maakte hij bekend om in de toekomst zwaar te willen investeren in de ziekenhuissector een potentiële markt van 1000 miljard yuan. Hij denkt aan de ontwikkeling van een ziekenhuisketen in China. Gezien het gemiddeld inkomen van de Chinees stijgt (in 2015 met 7,4% en in 2016 met 6,3%) willen velen een gezondheidszorg die van een betere kwaliteit is dan deze die aangeboden wordt door de overvolle openbare ziekenhuizen. Wang gaat er van uit dat de uitbreiding van de middenklasse, de veroudering van de bevolking, een progressief betere dekking van de sociale zekerheid en de bezorgdheid over milieuvervuiling de gezondheidsuitgaven zullen doen stijgen. Volgens een rapport van de Boston Consulting Group en verzekeraar Munich Re zou de Chinese markt groeien van 241 miljard in 2015 tot 1100 miljard yuan in 2020. De regering raadde de lokale besturen al in 2015 aan de procedures voor de ontwikkeling van het privé initiatief in de gezondheidssector te vereenvoudigen. In die optiek verwacht Frost & Sullivan, dat de privé medische sector tegen 2020 haar omzet verhoogt tot 90 miljard wat neerkomt op een verdrievoudiging binnen vier jaar.
Vorig jaar kondigde Wanda al een overeenkomst met International Hospitals Group om 15 miljard yuan te investeren in de bouw van 3 Chinese ziekenhuizen. De bouw van het 200 bedden tellende IHG Qingdao International Hospital is al gestart. Vermits vastgoed niet meer voldoende opbrengt, gelooft Wang dat gezondheidszorg en ontspanning de richting zijn voor de verdere ontwikkeling van zijn groep. Hij beschikt over verschillende commerciële gebouwen in zijn portefeuille waarvan hij denkt die hiervoor te kunnen gebruiken.
SCMP, RTL, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *