Wang Yi bezocht 3 landen in Midden- Oosten

Minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft een drietal landen in het Midden-Oosten bezocht. Meest in het oog springend resultaat is dat de al 9 jaar bestaande ministeriële conferentie China-Arab States Cooperation Forum (CASCF) wordt gecomplementeerd met een eerste China-Arab Summit die volgend jaar doorgaat in Saoedi-Arabië.

Bij Wangs bezoek aan het eerste land Syrië bevestigde President Bashar al-Assad de Syrische steun voor de Chinese standpunten over Taiwan, Xinjiang en Hongkong.  Wang Yi verzekerde al-Assad van de Chinese steun tegen een regimeverandering in het land. Hij bedankte Syrië omdat het wil toetreden tot het ‘Belt & Road Initiative’ (BRI) en merkte op dat beide landen elkaar al 65 jaar steunen. De Chinese diplomaat vond dat de herkiezing van president al-Assad de sterke volkswil weerspiegelt. China is voorstander van het Veiligheidsraad principe van een door Syrië zelf geleide oplossing van de binnenlandse problemen. ‘Buitenlandse interventie zal ook in de toekomst niet lukken’ voorspelde Wang die het land ook verzekerde van steun tegen Covid-19 door vaccins en medisch materieel.

Egypte

Tijdens zijn ontmoeting met de Egyptische president Abdel-Fattah al-Sisi zegde Wang Egypte zijn steun toe voor het nastreven van een onafhankelijke politiek en de inspanningen om terrorisme tegen te gaan evenals de stabiliteit te handhaven met deradicalisering.  Al Sisi verklaarde samen met China bereid te zijn de regionale vrede en stabiliteit te bevorderen. Egypte steunt het ‘Belt & Road Initiative’ en hoopt verdere samenwerking met China qua infrastructuur, nijverheidsparken en geavanceerde technologieën opdat zijn land een toegangspoort van China wordt in het Midden Oosten en Afrika. Wang zag een synergie tussen BRI en ‘Egypt Vision 2030’ wel zitten. China wil Egypte steunen bij het versnellen van de industrialisering, het verbeteren van de wetenschappelijke en technologische capaciteit en het optrekken van het ontwikkelingsniveau. Wang was eveneens aanwezig op de ceremonie ter viering van het miljoenste China-Egypt COVID-19 vaccin.

Wang had zondag ook een gesprek met de Secretaris-Generaal van de Arabische Liga Ahmed Aboul-Gheit. In hun gemeenschappelijke verklaring roepen beide zijden op voor een meer gezagvolle en brede internationale conferentie om een rechtvaardige en duurzame vrede in het Midden-Oosten te verwezenlijken. Ze roepen op om voorbereidingen te treffen voor een eerste Chinees-Arabische top die volgend jaar in Saoedi Arabië zou doorgaan. Voordien werd gedurende negen jaar de China-Arab States Cooperation Forum (CASCF) op ministerieel niveau gehouden. Beide mechanismen zouden in de toekomst bestaan.

Algerije

In Algerije beklemtoonde Wang dat beide landen al lang wapenbroeders zijn die nu partners geworden zijn in het zoeken naar gemeenschappelijke ontwikkeling en voorspoed. China zal Algerije blijven helpen met vaccins. De twee landen waren het eens de consultaties te versnellen ter ondertekening van een vijfjarenplan voor de alomvattende Chinees-Algerijns strategische samenwerking en het gezamenlijk uitbouwen van BRI. In de persconferentie met BuZa minister Ramtane Lamamra werd ook vooruitgang beloofd in de El Hamdania Central Port.

Tot zover het bezoek van Wang Yi aan de drie landen onmiddellijk nadat hij de buurlanden van Afghanistan Turkmenistan, Tadjikistan en Oezbekistan bezocht had om te overleggen over de geplande Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan. In dit verband zei Taliban woordvoerder Suhail Shaheen dat zijn organisatie China als een vriend beschouwt en hoopt dat China spoedig wil praten over de heropbouw van Afghanistan.  China heeft overigens veteraan diplomaat Yue Xiaoyong aangesteld als speciale Afghanistan afgevaardigde.

Global Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *