Welwillende Chinese deelname aan klimaattop COP28

Velen zullen wanhopig worden van wat zij ervaren als de teleurstellende klimaattop COP28. Zoals vaker probeert China het optimistischer te zien en heeft daar door zijn eigen daden misschien wel redenen voor.

klimaattop
foto Shan Jie/GT disclaimer

De klimaattop in Dubai loopt uit omdat er maar geen consensus komt over wat er nu eigenlijk bereikt is, wat de verdere plannen voor 2030 zijn en hoe dat alles moet worden verwoord.

Ook hier opkomende landen en BRICS

Volgens de organisatoren zou het al ‘historisch’ zijn om zelfs maar een verwijzing naar ‘fossiele brandstoffen’ in de slottekst op te nemen. Wel is er besloten binnen twee jaar de koolstofdoelstellingen voor 2035 vast te leggen, iets waar China volgens klimaatgezant Xie Zhenhua ‘groot belang aan hecht’. Ook is men het erover eens dat COP29 volgend jaar in Azerbeidzjan zal worden gehouden. En het organiserende land, de Verenigde Arabische Emiraten, dat binnenkort toetreedt tot de BRICS, heeft met Brazilië, altijd al lid van BRICS, een bilateraal partnerschap gesloten om de acties voor biodiversiteit en klimaat te versterken tussen COP28 en COP30.

Guterres op de klimaattop

Het lijkt een mager resultaat en het zal wellicht VN-secretaris-generaal Antonio Guterres en al wie onder de indruk was van zijn toespraak afgelopen maandag teleurstellen. Xinhua heeft vooral gelet op de volgende punten in die toespraak. ‘De ontwikkelde landen moeten hun beloften op het gebied van financiën en aanpassing volledig en transparant nakomen’… ‘We zijn aan een race tegen de klok bezig… ‘In onze gebroken en verdeelde wereld kan COP28 laten zien dat multilateralisme onze beste hoop blijft om mondiale uitdagingen aan te pakken’. ‘Er moet rekening worden gehouden met gemeenschappelijke maar gedifferentieerde verantwoordelijkheden, en met de capaciteiten en nationale omstandigheden van verschillende landen’.

Belofte China

Het pessimisme kan misschien enigszins getemperd worden als we kijken naar waar China mee bezig is en wat zijn activiteiten tijdens COP28 geweest zijn. China had al eerder beloofd om in 2030 de piek van de CO2-uitstoot te bereiken en om vóór 2060 een netto-nuluitstoot te bereiken.  

China Energy Transformation Outlook 2023

In Dubai heeft China immers tijdens een evenement in het China-paviljoen een belangrijk rapport gepubliceerd over energieveiligheid en rentabiliteit in het proces van de energietransitie. De titel is ‘China Energy Transformation Outlook 2023’. Het document werd gepresenteerd op een evenement in de marge van klimaattop COP28. China’s speciale gezant voor klimaatverandering Xie Zhenhua hield een keynote-speech. Ook hij benadrukte dat landen oplossingen voor de energietransitie moeten zoeken op basis van hun specifieke omstandigheden. Het is daarbij nodig voor ogen te houden dat een akkoord voor energietransitie alle betrokkenen moet meekrijgen. Daarom moet het pragmatisch en voor iedereen haalbaar zijn. In het rapport ‘China Energy Transformation Outlook 2023’ staat dat China een groen en koolstofarm pad zal volgen dat anders is dan dat van de ontwikkelde landen.

De Chinese overheid mikt vooral op technologische oplossingen voor schone energie. Het doel is verder een economische en sociale ontwikkeling van hoge kwaliteit te realiseren met een relatief laag energieverbruik en CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking in vergelijking met de ontwikkelde landen. Zo wil de Volksrepubliek vertrouwen wekken in een mondiale groene groei. Mary Warlick, adjunct-directeur van het Internationaal Energieagentschap, prees China vervolgens als een land dat in belangrijke mate bijdraagt aan een versnelde uitbreiding van de schone-energie-economie. Volgens haar kunnen ontwikkelde economieën en China hierin samen het voortouw nemen. Een PDF van het rapport ‘China Energy Transformation Outlook 2023’ kan je downloaden via de volgende link: https://www.cet.energy/2022/11/12/china-energy-transformation-outlook-2023-special-report-for-cop27/. De auteurs zijn verbonden aan het Energy Research Institute of Chinese Academy for Macroeconomic Research, de Deense overheidsinstelling Danish Energy Agency (DEA), en de adviesbureaus Ea energy Analysis (Ea) en Refinitiv ,respectievelijk uit Denemarken en de VS/UK.

afbeelding CET disclaimer

Optimisme van experts

De economische ‘situatie’ in China leidt volgens Carbon Brief tot ‘groeiend optimisme’ onder energie-experts dat het land zijn CO2-uitstoot eerder dan de deadline van 2030 zou kunnen bereiken. Dit is iets wat ook de South China Morning Post bevestigt. Het onderzoek in het bovenvermelde rapport ‘China Energy Transformation Outlook 2023’ van het Chinees-Deense CET (China Energy Transformation Program) versterkt deze indruk nog. Meer dan 70% van de betrokken deskundigen is van mening dat China zijn doel van een piek in de CO2-uitstoot vóór 2030 kan bereiken, terwijl iets meer dan een vijfde gelooft dat China zijn uitstoot vóór 2025 zou kunnen pieken. Dit is dus merkbaar hoger, vergeleken met 15% die dat volgens de China Daily nog vond in 2022. Het gereputeerde Carbon Brief noemt het verder opmerkelijk dat de groei van hernieuwbare energiebronnen in China veel sterker is en sneller gaat dan de verdere toename van het ontginnen van steenkool als reservebron. Dit is één van de redenen waarom experts voorzien dat China de uitstoot eerder zal kunnen terugdringen. De andere reden is de persoonlijke betrokkenheid van Xi Jinping (zie de China Briefing van Carbon Brief).

Methaangas

​Nog een opmerkelijke ontwikkeling in de acties van China op de klimaattop is de aanpak van de uitstoot van methaangas. Xie Zhenhua zei hierover: ‘Het Chinese werk op het gebied van de beheersing van de methaanuitstoot is laat begonnen en heeft een zwakke basis… De taak om methaan en andere niet-koolstofdioxidegassen in China te beheersen is niet eenvoudig en kan niet van de ene op de andere dag worden gerealiseerd. Het vergt langdurige inspanningen, uitgebreid fundamenteel werk en capaciteitsopbouw… Ik geloof dat veel ontwikkelingslanden zich in dezelfde situatie bevinden als wij. We zijn bereid actie te ondernemen, maar het ontbreekt ons nog steeds aan de capaciteiten. We moeten hard blijven werken en dit gebied versterken door middel van internationale samenwerking.’ China en de VS hebben beloofd samen te werken om de mondiale methaanemissies terug te dringen. Dit vormt een onderdeel van een overeenkomst om gezamenlijk de klimaatverandering aan te pakken die Xie en zijn Amerikaanse tegenhanger John Kerry op 14 november in San Francisco hebben bereikt.

Bronnen: Xinhua, South China Morning Post, Global Times, cet.energy, Carbon Brief, Reuters, Qiushi, pollutionsolutions.com

Print Friendly, PDF & Email