Wie is de fabriek van de wereld?

Is China  de fabriek van de wereld?  Pas in 2011 -of ten laatste in 2013-14, afhankelijk van de inflatie- zou  die uitspraak  kunnen  kloppen.

defaultStatistieken gepubliceerd door een  Amerikaans adviesbureau IHS  wijzen erop dat in 2011 een einde zou  komen aan de positie van de  Verenigde Staten als grootste industriële natie ter wereld.  De Verenigde Staten overvleugelden zelf Groot-Brittanië kort voor het begin van de 20ste   eeuw.

In 2009  produceerden de Verenigde Staten ondanks  de scherpe daling van de recessie  nog 19,9% van alle fabrieksgoederen  in de wereld, terwijl  China aan 18,6%  kwam.  Volgens  IHS zou   China in 2011 voor in totaal 1608 miljard  dollar fabrieksgoederen produceren, juist iets meer dan de VS.  

Volgens historici stond China eerder al  meer dan 1500 jaar  aan de top, tot  het omstreeks 1850 door Groot-Brittanië voorbijgestoken werd.

We spreken hier wel over fabrieksgoederen; de totale waarde  van fabrieksgoederen in  de wereld bedroeg  vorig jaar slechts 16.7 % van het  wereld BNP.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *