Witboek traditionele geneeskunde onderdeel nationale strategie

De Chinese regering heeft een witboek over traditionele geneeskunde uitgebracht. Ze zal met een nationale strategie de ontwikkeling van die geneeskunde bevorderen. Volgens de overheid heeft TCM (‘Traditional Chinese medicine’) een unieke waarde in onze tijd.

witboek traditionele geneeskundeSinds haar partijcongres van 2012 werkt de Communistische Partij van China aan plannen voor de TCM. In 2015 heeft de regering een wetsontwerp over die eeuwenoude geneeskunde opgesteld en goedgekeurd. De staat zal voor de ontwikkeling beleid ontwerpen en er een wettelijke basis aan geven. Instructies en maatregelen om TCM te bevorderen maken deel uit van het Healthy China 2030 Plan dat dit jaar is opgesteld.

Strategische aanpak

Nu is er een nationale strategie om de traditionele Chinese geneeskunde en haar therapieën, medicamenten en medische centra nieuw leven in te blazen. Volgens het witboek van de regering heeft de TCM ‘een unieke visie op leven en gezondheid, op ziekten, preventie en behandeling. Dat is het resultaat van duizenden jaren van opneming van invloeden en gedachten, en van een constante vernieuwing’. Het systeem van gezondheidszorg met TCM is aanwezig in steden en op het platteland. Er zijn bijna 4.000 ziekenhuizen en meer dan 42.000 centra die de traditionele geneeskunde aanbieden. Meer dan 450.000 zorgverleners beoefenen de typisch Chinese geneeswijzen.

Prestaties

witboek traditionele geneeskundeDe traditionele therapieën spelen een grote rol in de strijd tegen epidemieën zoals SARS, HIV/AIDS en Hand-, voet- en mondziekte. De overheid prijst TCM in het witboek. ‘Deze relatief goedkope traditionele geneeskunde presteert meer dan mag worden verwacht op basis van de investeringen waarop ze recht heeft’. Tussen 2009 en 2015 is haar aandeel van diensten in de nationale ziekenzorg gestegen van 14,3 naar 15,7 %. Patiënten betalen ook veel minder voor de verzorging op basis van TCM.

Regelgeving en economie

Wetten en regelingen vormen een effectieve bescherming van de natuurlijke medicinale bronnen, zoals kruiden. Er zijn 60.000 geneesmiddelen en meer dan 2.000 farmaceutische producten van traditioneel geneeskunde erkend. De 28 % die deze geneeskunde bijdraagt aan de totale geneesmiddelenindustrie in China vormt een belangrijke groeifactor in de Chinese economie. Elke Chinese burger moet dan ook tegen 2020 een gemakkelijk beroep kunnen doen op traditionele Chinese geneeskunde. Het streven is om tegen 2030 de TCM toe te passen op alle terreinen van de gezondheidszorg.

TCM goes global

witboek traditionele geneeskunde

In de wachtkamer in Peru (Zuid-Amerika)


Er is een mondiale ontwikkeling die zeer wordt toegejuicht. De traditionele Chinese geneeskunde is niet altijd zonder controverse geweest. Fouten of onzorgvuldigheden hebben in het buitenland tot debatten geleid. Nog altijd bestaat er onder westerse zorgverleners een zeker scepsis. Toch zijn er intussen in 183 landen en regio’s artsen en therapeuten die de traditionele Chinese methodes toepassen. Van de World Health Organization zijn er 103 lidstaten die acupunctuur en moxibustie erkennen (moxibustie of moxabranding ondersteunt acupunctuur met warmte-energie). In 29 lidstaten zijn er speciale wetten voor TCM en in 18 landen is het in de ziekteverzekering opgenomen. Tu Youyou won in 2015 de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde. Zij is een onderzoeker die door de analyse van traditionele Chinese kruiden geneesmiddelen heeft laten ontwikkelen waarmee malaria miljoenen levens gered zijn in de strijd tegen malaria.
China Daily Asia, SCMP, Wikipedia, Xinhua
De volledige tekst van het Witboek over Traditionele Chinese Geneeskunde is gepubliceerd door Xinhua.
 
 

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

1 comment for “Witboek traditionele geneeskunde onderdeel nationale strategie

  1. hahaha
    8 december 2016 at 11:34

    Moet je wel eerst paar kwakzalvers wegzuiveren voordat je naar het buitenland gaat. Raar is dat de TCM beter in het buitenland zit dan in CHINA vanwege minder kwakzalvers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar