Witmakers eruit?

Om bloem witter te laten lijken en voor de consument aantrekkelijker te maken bestaan er een additieven die al vele jaren in China worden gebruikt. Dat wordt binnenkort wellicht verboden.
Onderzoekers menen dat de stoffen, benzoylperoxide en calcium superoxide, die ook in andere landen (o.a. de VS) mogen worden toegevoegd aan voedingsmiddelen, gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid.
De bleekmiddelen zouden kankerverwekkend zijn en hartklachten kunnen veroorzaken.
Wetenschappers discussiëren over de vraag of dat alleen zo is als er een grote hoeveelheid van de chemische stoffen in de bloem wordt verwerkt.
De in China toegestane norm is 0.06 gram per kilo.
Grote bedrijven vragen nu om het verbod, omdat het met de huidige stand van de technologie bij de voedselproductie niet meer nodig is om het voedsel er met kunstgrepen kunstmatig aantrekkelijk te laten uitzien.
Kleine bedrijven vrezen voor een daling van hun omzet of van hun winsten, omdat ze meer geld zullen moeten uitgeven aan reclame om de consument ervan te overtuigen dat ‘niet spierwit’ ook lekker is. Het doet een beetje denken aan de kwestie met de melamine in de melkproducten.
Geen wonder dat het ministerie van Volksgezondheid het zekere voor het onzeker wil nemen en geneigd is de deskundigen te volgen die waarschuwen voor het gevaar.
Ook het publiek mag zijn zeg hebben over de vraag of de twee witmakers van bloem moeten worden verboden.
Tot 30 december kunnen de burgers reageren op de website van het ministerie om hun mening te geven over de mogelijke verbodsbepaling.
Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *