“Woestijnmeer kan binnen 10 jaar verdwijnen”

China’s grootste woestijnmeer Hongjiannao kan binnen 10 jaar verdwenen zijn zoals voorganger Lop Nur als geen adequate maatregelen worden genomen. Ditmaal zegt niet een NGO het, maar wel de directeur van het Bestuurscomité van het meer.
We schreven in 2009 al dat een milieu-NGO waarschuwde dat China’s Hongjiannao-meer in zijn voortbestaan bedreigd werd. De voorbije 15 jaar kromp het  met 40 % . Het meer dat in 1996 7000 ha groot was, nam af tot 4000 ha en het waterniveau daalt met 60 cm per jaar, aldus cijfers van het bestuurscomité. “Als geen passende maatregelen getroffen worden is het binnen 10 jaar verdwenen”, aldus directeur Ren Leijie van het comité. Experten vrezen dat het een tweede Lop Nur zou worden dat opdroogde in 1972.
Er zijn sinds 2006 dammen gebouwd op 2 van de 7 rivieren die in het meer vloeien, maar dit is om het waterbeheer te verbeteren op het bovenste gedeelte van de rivier. Dit was nadelig voor de aanvoer van water, aldus Li Wenyi van het bestuurscomitée. Het meer verloor ook gradueel ondergronds water door overdreven mijnbouw in de onmiddellijke omgeving. Daarnaast regende het de laatste jaren minder. Bijgevolg is de vis quasi uit het meer verdwenen. Vroeger werd jaarlijks 300 ton vis opgehaald en nu kan de vis er niet overleven door het groot alkalisch gehalte. Vermits het meer opdroogt, dreigen ook 30 beschermde vogels uit te moeten wijken. Zo zou het de titel verliezen van habitat voor de Mongoolse zwartkopmeeuw. 8000 meeuwen hebben hun nest nabij het meer en deze maken 90 % uit van de soort zwartkoopmeeuw die met uitsterven bedreigd is.
Op minder dan 3 km bevinden zich echter thermische centrales en steenkoolmijnen en de vervuiling is legio. Experten vragen dringend de bescherming van het meer vooraleer het te laat is en een tweede Lop Nur een feit.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *