WTO geeft USA gelijk in bandenconflict

De Wereldhandelsorganisatie heeft uitspraak gedaan in een conflict tussen de USA en China over autobanden: de USA krijgen gelijk.
In 2009 had de Amerikaanse vakbond van automobielarbeiders een klacht ingediend bij de Amerikaanse regering tegen de invoer van Chinese autobanden. Die zouden de Amerikaanse markt overspoelen en ernstig Amerikaans jobverlies veroorzaken. Daarop werd besloten gedurende drie jaar extra invoerrechten te heffen op deze banden, beginnend met 35% en dalend naar 25%. China bracht de zaak naar de Wereldhandelsorganisatie die nu uitspraak deed:de Amerikaanse heffingen zijn een toegelaten vorm van protectionisme.     Waarom? Bij de toetreding van China tot de WTO injanuari 2002 moest het aanvaarden dat de ontwikkelde landen nog gedurende 15 jaar het recht hebben speciale heffingen in te voeren op producten waarvan een plotse toename van de invoer de plaatselijke industrie verstoort.Alleen wanneer alle landen China als markteconomie zouden erkennen vervalt deze clausule; maar de EU en de USa geven niet thuis wanneer China dat vraagt.
Bijzonder aan het huidige geval is dat de extra heffingen niet gevraagd werden door de Amerikaanse bandenindustrie (die hebben meestal al goedkope productie in China) maar door de vakbonden.
Ondanks de maatregelen tegen China steeg de invoer van banden in de USA in de eerste helft van 2010 nog met 21% in volume en 30% in waarde, terwijl de tewerkstelling in de sector met 10% daalde. De prijzen van de banden op de Amerikaanse markt gingen 10-20% omhoog. Blijkbaar werden goedkope importen uit China meer dan vervangen door duurdere uit andere landen.
Vooir Obama is de overwinning een politieke opsteker die hij best kan gebruiken.De beslissing kan ook als precedent dienen voor gelijkaardige gevallen.  China zal ‘ter gelegener tijd’ in beroep gaan tegen de beslissing.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.