Xi Jinping bezocht Noord-Korea

De Chinese president Xi heeft een tweedaags officieel bezoek gebracht aan Noord-Korea. Het betrof het eerste bezoek van een Chinees leider aan het land sinds 14 jaar. Xi Jinping beloofde zijn steun aan het streven om het Koreaanse schiereiland kernwapenvrij te maken.

De Noord Koreaanse leider Kim Jong un heeft sinds maart vorig jaar vier maal China bezocht. Kim had ook twee maal een onderhoud met de Amerikaanse president Trump. Het was echter 14 jaar geleden dat een Chinees leider Noord Korea bezocht. Dit bezoek stond in het teken van het rebooten van de betrekkingen. Xi Jinping was vergezeld van zijn echtgenote, buitenlandminister Wang Yi, topdiplomaat Yang Jiechi en topman He Lifeng van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie. Bovenaan de agenda stond het Noord Koreaanse nucleaire programma nadat de tweede top Kim-Trump op een mislukking uitliep.

Tienduizenden verwelkomden de de Chinese gasten op de luchthaven van Pyongyang’ waar ze onthaald werden door Kim en zijn vrouw Ri Sol-ju. Xi bezocht het Kumsusan Palace mausoleum waar de lichamen opgebaard liggen van de stichter van de Volksrepubliek Kim Il-sung en zijn opvolger Kim Jong-Il. Het partijblad Rodong Sinmun besteedde de helft van de voorpagina aan het bezoek. Gesteld werd dat het bezoek plaats vindt op het ogenblik met ‘ingewikkelde internationale betrekkingen’, maar dat het bezoek bewees dat China een hoog belang toekent aan de relaties met Noord Korea. ‘Ons volk is fier een nauwe en betrouwbare vriend te hebben in het Chinese volk’, zo heette het nog. Xi bezocht ook de Pyongyang’s Friendship Tower, een monument ter herdenking van de Chinese troepen tijdens de Koreaanse oorlog. Het bezoek viel overigens samen met de zeventigste verjaardag van de betrekkingen tussen China en Noord Korea.

Volgens professor Lim Eul-chul, Noord Koreaanse studies aan de Kyungnam University,toonde het bezoek aan de VS dat Noord Korea de steun van China bezit; In een Rodong Sinmun commentaar suggereerde Xi Jinping dat zijn land een bemiddelende rol in de denuclearisatie kan spelen tussen Noord Korea en de VS. Xi heeft een plan voorgesteld voor permanente stabiliteit in Oost Azië. Hij meende dat Beijing een actieve rol wil spelen in de communicatie en coördinatie van de nucleaire gesprekken tussen Noord-Korea en de betrokken partners. Noord Korea hoopt dat de VS het land tegemoet komt met minder sancties, naar gelang het stappen zet in de afbouw van zijn nucleaire installaties.

Donderdag maande Zuid Korea Kim aan om de Zuid Koreaanse Moon opnieuw te ontmoeten vooraleer president Trump volgende week Seoul bezoekt na de G20 top in Osaka. Ook volgens de VS speciale gezant voor Noord Korea Stephen Bieg kunnen gesprekken opgestart worden zonder voorafgaande voorwaarden. Hij verwacht wel dat Noord Korea duidelijke en verifieerbare stappen zet naar denuclearisatie.  Kim zei van de VS een oplossing te verwachten die zijn land halverwege tegemoet komt. Xi Jinping merkte nog in een toespraak op dat Noord Korea begonnen is met een nieuwe lijn van economische ontwikkeling en verbetering van het welzijn van het volk. Ondertussen is Xi Jinping naar Beijing terug gekeerd.

.Global Times, FT, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *