Xi kant zich tegen voedselverspilling (upd)

President Xi Jinping vindt het schokkend en verontrustend dat zo veel voedsel in China verspild wordt. Uit een onderzoek bleek dat jaarlijks in enkele grote steden 18 miljoen ton verspild wordt en dat is voldoende om 40 miljoen personen te eten te geven.

Weken na de overstromingen blijkt dat gewassen werden weggespoeld wat aanleiding gaf tot hogere prijzen. Ook de handelsspanningen met de VS zorgen niet voor een gunstig klimaat. 20 tot 30 % van de granen in China worden ingevoerd. Toch staat China niet voor een voedselcrisis. De zomerproductie aan graan ligt 1% hoger dan vorig jaar en de strategische reserve is voldoende om 1,4 miljard personen één jaar te voeden. Toch werd woensdag bekend dat de staat 9 miljoen ton tarwe minder opkocht dan vorig jaar.

Meer verontrustend was een onderzoek uit 2018 door het Institute of Geographic and National Resources Research en het World Wide Fund for Nature dat de Chinese verbruikers in vier steden in 2015 18 miljoen opgediend voedsel verspilden waarmee 40 miljoen personen per jaar kunnen worden gevoed. President Xi vond de hoeveelheid voeding die zo verspild wordt schokkend en verontrustend. De president riep op tot het versterken van de wetgeving, de supervisie en maatregelen op lange termijn zodat het volk opgevoed wordt resoluut te stoppen met eten te verspillen.

Wetgeving

Zhang Guilong van het Legislative Affairs Commission onder het Permanent Comité van het Volkscongres zei dat zijn commissie een regelgeving zal uitwerken die verschillende maatregelen omvat. Op de website van de Central Commission for Discipline Inspection vindt hij dat het management versterkt dient te worden in alle aspecten waarbij de graanproductie, de koop, de opslag, het transport, de verwerking en het verbruik. Landbouw experts beweren dat de voedselverspilling erg is in China. Zheng Fengtian, professor aan de Renmin University, Agricultural Economics and Rural Development, twijfelt er aan of de slechte gewoonte omgebogen kan worden door bewustwording of ngo-campagnes. In China behoort het tot de etiquette om je bord niet uit te eten om de gast te laten blijken dat je het niet kon opeten. Zheng vindt dat een wetsverandering nodig is zoals met de afvalsortering in vele steden. De steden Wuhan, Fuzhou en Xianning hebben aan grote groepen gevraagd dat ze één schoteltje minder zouden bestellen dan er gasten aanzitten. Volgens thepaper.cn hebben de video sharing sites Douyin en Kuaishou woensdag beslist posts of accounts te verwijderen indien op deze video’s overmatig wordt gegeten.

Weegschalen

Weegschalen in het restaurant

Een restaurant in Changsha dat in het kader van de campagne weegschalen plaatste aan de ingang, kwam onder vuur te liggen want een bericht over de weegschalen werd al 120 miljoen maal gelezen. Het restaurant dat zich excuseerde, zegt dat de privé gegevens rechtstreeks naar de telefoon van de klant werd gestuurd. Toch legt vootrzitter Tan Yan van de
Chuiyan Fried Bee keten waartoe het restaurant behoort dat hij zijn werkwijze wil verfijnen door meer informatie toe te voegen over de voedingswaarde en het aantal caloriën van de maaltijden.

SCMP, Xinhua, the Guardian

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *