Zelfs Shanxi gaat groen (upd)

Zelfs de om haar steenkoolproductie bekende provincie Shanxi gaat de groene toer op. Bedoeling is niet enkel nieuwe nijverheden aan te trekken, maar ook te streven naar een kringloop-economie. Zo zullen onder meer uit steenkool-as metalen worden gehaald als aluminium en silicium.
Sinds de stichting van de Volksrepubliek heeft deze noordelijke provincie al 13 miljard ton steenkool opgedolven waarvan 9 miljard buiten de provincie is uitgevoerd. Vorig jaar bedroeg de steenkoolproductie er 870 miljoen ton, wat goed was voor een kwart van het nationaal totaal. Volgens gouverneur Wang Jun heeft 60 % van Shanxi’s nijverheidsproductie te maken met steenkool-gerelateerde zaken. Vanzelfsprekend houdt deze afhankelijkheid ook gevaren in. Tijdens de recente crisissen daalde de vraag naar steenkool en staal. Nieuwe ontwikkelingen en een herstructurering zijn noodzakelijk. De afgelopen 3 jaar werden al 1500 kleine mijnen met een productie van minder dan 300.000 ton gesloten. Nu blijven er nog 1053 over waarvan 70 % in staat is elk jaar 900.000 ton voort te brengen. Vorig jaar realiseerde Shanxi eveneens een vermindering van het energiegebruik met 3,5 %.
Met de hulp van de regering verklaarde de provincie zich eind 2010 als een pilootzone qua economische transformatie om zo een voorbeeld te stellen voor andere provincies die van grondstoffen afhankelijk zijn. Terwijl traditionele industrieën als steenkool, cokes, metaal en elektriciteit geüpgraded worden, doet de provincie ook pogingen om andere nijverheden te cultiveren als nieuwe materialen, verwerking van voeding, logistiek, toerisme en cultuur. Cijfers tonen aan dat vorig jaar van de 209 miljard investeringen 63 % ging naar de nijverheden die niets met steenkool te maken hebben. In

Vice-premier Li bezoekt recyclage afdeling van mijngroep in Changzhi


Jinzhong komt er een project voor “groene’ auto’s en in Datong een fotovoltaïsch project (zie onder). De gouverneur wil verder resoluut de weg van een kringloop-economie op. Naast de opgedolven steenkolen komt er altijd ganggesteente bij die in het verleden als nutteloos werden aanzien. Van het 110 miljoen ton ganggesteente die Shanxi elk jaar opdelft zou er 60 miljoen ton na verwerking kunnen herbruikt worden om elektriciteit op te wekken. Ook het steenkoolas kan herbruikt worden om er metalen uit te halen. Om deze afval opnieuw te gebruiken is momenteel in Shuozhou een nijverheidszone in aanbouw waarin eventjes 12 miljard werd geïnvesteerd. Ook van de privésector verwacht de gouverneur medewerking. De afgelopen jaren werden 3000 km autowegen aangelegd en een deel van de 250 miljard yuan kost kwam van de privé. Andere projecten in cultuur, landbouw en nieuwe energie kregen eveneens kapitaal van voormalige mijnbonzen.
Datong
Datong is volgens burgemeester Geng Yanbo van plan om gedurende het twaalfde vijfjarenplan 536 miljard te investeren in 432 projecten om de stad om te vormen tot een koolstofarme stad. Schone elektriciteit moet tegen 2015 een kwart van de stroom leveren. Volgende maand start de bouw van een polysiliciumfabriek van 25.000 ton jaarlijks. Golden Concord Holdings wil 14 miljard yuan investeren in projecten van zonne-energie. De stad voorziet Goldon Concord met 500 miljoen ton steenkool om de stroom te leveren ter vervaardiging van de polysilicium die goedkoper zou zijn dan deze uit Jiangsu. In augustus wordt in de stad de zesde internationale Solar Decathlon competitie gouden: het gaat er om energiebesparende huizen te ontwerpen.
Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar