Inspanningen tegen corruptie krijgen buitenlandse erkenning

De Chinese inspanningen tegen corruptie krijgen internationale erkenning. Op de Corruption Perception Index (CPI) 2016, die internationaal de perceptie van corruptie meet stijgt China van plaats 83 naar plaats 79, op een total van 176 landen.

corruptieDe CPI bestaat sinds 1995 en peilt de perceptie van corruptie bij de overheid. Hij dient vooral om internationale bedrijven een idee te geven in welke omgeving ze terecht komen. Welke risico’s ze lopen in corrupte landen en hoe streng hun interne normen moeten zijn in de minst corrupte landen. De CPI wordt opgesteld door Transparancy International (TI), een organisatie met hoofdkwartier in Berlijn.
De score van elk land varieert van 0 (erg corrupt) tot 100 (erg zuiver). TI ziet in 2016 een opvallende correlatie tussen corruptie en ongelijke verdeling van macht en bezit, die elkaar wederzijds versterken. Meer dan twee derden van de getoetste landen hadden een CPI van minder dan 50.
2016 toont een algemene tendens tot verslechtering. Een meerderheid van landen in Azië en de Stille Oceaan hoort bij de meest corrupte helft.
China zag zijn CPI stijgen met 3 punten, tot 40 en klimt vier plaatsen in de rangschikking, tot 79. Het staat dus in de beste helft van het klassement. Hongkong won 2 punten, tot 77 en komt daarmee wereldwijd op plaats 15, gelijk met België en vóór de VS op 18. Taiwan verloor één punt en één plaats. Met 61 punten staat het nu 31ste.
India wint twee punten, maar zakt van plaats 76 naar 79, op gelijke hoogte met China. Singapore verliest een punt maar wint een plaats in de rangschikking. Het staat nu wereldwijd 7de met 84 punten, net vóór Nederland.
Japan (20ste) , Zuid-Korea en Maleisië worden als minder corrupt dan China ervaren, maar verliezen toch punten en plaatsen in de rangschikking. Zuid-Korea verliest zelfs 15 plaatsen en staat nu op 52.
Indonesië, Thailand,de Filipijnen en Vietnam staan lager op de lijst dan China. Ze verliezen allemaal plaatsen terwijl Vietnam en Indonesië toch punten winnen.

Geen toeval

De Chinese bestrijding van corruptie wordt steeds strenger en systematischer. Het voorbije anderhalve jaar waren er nieuwe regels tegen omkoperij bij de overheid en in de privésector, het Negende Amendement op de Strafwet, nieuwe regels voor klokkenluiders, een voorstel tot amendementen op de Wet tegen Oneerlijke Concurrentie, een nieuw systeem van zwarte lijst bij het Ministerie van Industrie en Handel, en nieuwe regels voor schenkingen in de gezondheidszorg.
Buitenlandse bedrijven woorden in het jaarverslag van TI gewaarschuwd dat ze de strijd tegen corruptie in China ernstig moeten nemen. Ze moeten hun interne regels en werkmethoden controleren en aanpassen om te vermijden dat ze overtredingen begaan.
Bron: Chinabusinessreview.com
http://www.chinabusinessreview.com/chinas-anti-corruption-efforts-pay-off-analysis-of-2016-corruption-perception-index/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *