10 jaar Xi Jinping, enkele cijfers over de indrukwekkende sociale vooruitgang

Het partijblad Renmin Ribao geeft in voorbereiding op het partijcongres enkele kerncijfers over de indrukwekkende sociale vooruitgang van China sinds 2012, het jaar waarin Xi Jinping partijsecretaris werd.

Oud en nieuw op het platteland Foto Xinhua Disclaimer

De urbanisatiegraad steeg van 53% naar bijna 75 %.

Het verschil tussen het beschikbaar inkomen per stedeling en per plattelandsbewoner daalde van 2,88 naar 2,57 . Dat van de consumptie-uitgaven van 2,5 naar 1,9.

Het aantal dagen dat de lucht van goede kwaliteit was in de steden op prefectuur niveau of hoger (middelgrote en grote steden) steeg van 81,2% in 2015 naar 87,5%.

Het energieverbruik per geproduceerde eenheid daalde met 26,4%

Op het platteland heeft nu 70% van de woningen een modern toilet.

Gedurende 10 jaar zijn er jaarlijks minstens 11 miljoen banen in de stad bijgekomen.

Het gemiddeld beschikbare inkomen per persoon is bijna verdubbeld, tot 35,128 yuan ( ongeveer 5.000 euro)

Einde 2021 waren 1,36 miljard Chinezen beschermd door de nationale ziekteverzekering. Dat is meer dan 96%. Het nationaal pensioenstelsel dekte 1,03 miljard personen.

Kwalitatieve groei ondanks grote uitdagingen

Hetzelfde artikel wijst er op dat deze vooruitgang niet gemakkelijk geweest is en de uitdagingen complex.
Na jaren van heel snelle groei waren structurele en systemische economische tegenstellingen geaccumuleerd. Het traditioneel gevolgde model was niet duurzaam, problemen van onevenwichtige ontwikkeling kwamen boven. De kwaliteit van de ontwikkeling was problematisch.
Er waren ook grote externe uitdagingen: de gevolgen van de financiële crisis werkten door, de economische globalisering kreeg tegenstroom, er was een nieuwe technologische revolutie en de concurrentie tussen landen werd ongezien hevig. In een dergelijke complexe situatie moest China hervormingen, ontwikkeling en stabiliteit combineren. Dat was een enorme taak die partijsecretaris Xi Jinping resoluut aangepakt heeft. De Chinese economie is geëvolueerd van een fase van zeer snelle groei naar een fase van hoge kwaliteitsgroei.

Bron: Renmin Ribao ; Samenvattende vertaling: Manoj Kewalramani , trackingpeoplesdaily@substack.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *