Op een groen blaadje 47

-Kort milieunieuws-

Gevaarlijk afval prioritair
–Viceminister van Milieu Zhang Lijun wil dat preventie van gevaarlijk afval een prioriteit wordt. Het geval van chroomafval in Yunnan citerend stelde hij dat preventiemaatregelen nodig zijn vooraleer een project wordt goedgekeurd. In Qujing wordt zelfs geen milieuvergunning meer afgeleverd totdat alle chroomresten verwijderd en behandeld zijn. Bedrijven die zaken doen waar gevaarlijk afval mee gemoeid is, moeten milieu-jaarrapporten publiceren zodat media en publiek kunnen superviseren. De straffen op overtreders moeten strenger worden want volgens Zhang zijn er niet weinig bedrijven die een handeltje verrichten in het onwettelijk verwijderen van gevaarlijk afval. Nog dit jaar volgt een nationale campagne tegen chroomzout en de polysiliconen evenals tegen de smurrie uit afvalwaterstations en het elektronisch afval, aldus nog de viceminister. Hij onthulde nog dat maar 20 % van de 45 miljoen ton gevaarlijk afval effectief behandeld wordt.  Het ministerie heeft de chroomverwerkende bedrijven geboden om tegen 2012 al hun afval naar behoren te behandelen.
Biogas: çà gaze

Koken op biogas


In de voorbije vijf jaar heeft de centrale regering 21.2 miljard yuan besteed aan de verspreiding van biogasinstallaties op het platteland. Vooral de 12 armere provincies van westelijk China en de 12 belangrijkste graan producerende provincies in centraal en noordwest China zijn het doelwit. China zou nu ongeveer 16 miljard m³ biogas per jaar produceren, en dat is 13% van het totale verbruik van aardgas. Zo kan een dorpeling in een afgelegen gebied in Gansu 1.400 yuan subsidies krijgen voor de bouw van een biogastank van 15 m³ die volstaat om te koken. Die subsidie kwam ook voor een deel van de plaatselijke regering en deze beschikken niet altijd over de nodige fondsen. Het gevolg is dat sommige tanks goedkoop maar van slechte kwaliteit zijn, en de cijfers over het aantal tanks onbetrouwbaar. Biogastanks vragen ook nogal wat onderhoud achteraf, zodat duidelijk subsidies nodig zijn om de dorpsbewoners aan te zetten tot de bouw. De bedoeling van de nationale regering is het programma onder het huidige vijfjarenplan uit te breiden.
De regering werkt ook aan het gebruik van biogas op grotere industriële schaal. Dit gebeurt vooral in de meer ontwikkelde kustprovincies van oostelijk China. Er werken al 22.600 grote en middelgrote biogasinstallaties en daar komen er in het vijfjarenplan nog 3.000 bij. Voor grotere installaties van meer dan 5.000 m³ per dag wordt nu een pilootprogramma opgestart om het biogas te ontzwavelen en zo een meer efficiënte en schonere verbranding te krijgen.
Nieuwe veiling schaliegas

Drillen naar schaliegas


China zal wellicht dit jaar nog een tweede en derde veiling houden van blokken schaliegas, aldus onderzoeker Pan Jiping bij het ministerie. Een eerste veiling van blokken in Chongqing, Guizhou en Hunan kreeg aanbiedingen van 6 staatsondernemingen: Sinopec won het Nanchuan blok (Chongqing + Guizhou); Henan Provincial Coal Seam Gas Development and Utilization zal het Xiushan-blok ontginnen (Chongqing, Guizhou en Hunan). Naar verluidt heeft China 31 miljoen m² ontginbare reserves en het verbruik van aardgas zou toenemen van 137 miljoen m³/dag in 2005 tot 880 miljoen m³ in 2030. Volgens Sinopec zal “onconventioneel” gas een belangrijke groeifactor worden. China staat echter nog niet ver in de ontginning van schaliegas en wil in deze meer samenwerking met privé-en buitenlandse firma’s. Het zou niet lang meer duren of ook buitenlandse firma’s zouden ook aan de veilingen kunnen deelnemen.
Importheffing op CBM geschrapt
China is van plan de importheffingen op alle bestanddelen ter ontginning van steenkoolbed-methaan(coal bed methane CBM) te schrappen.  Dit zal China United Coalbed Methane Corp te goede komen die China’s  grootste CBM-ontginner is. Naar verluidt kampen deze bedrijven met hoge ontginningskosten. China zou met 13 % van ’s werelds voorraden de derde grootste reserves bezitten na Rusland en Canada.  Het vijfjarenplan wil tegen 2015 een CBM-productie van rond de 30 miljard m³. Een meer commerciële verspreiding van dit gas wordt maar tegen 2020 verwacht.
Peking investeert 8 miljard tegen zand
De stad Peking zal de komende 4 jaar 8 miljard besteden voor de bosaanplanting in de buurprovincie Hebei. De stad zal 53.333 ha bos aanplanten in Zhangjiankou en Chengde nadat al 135 miljoen ging naar boomplanting tussen 2009 en 2011. De geplande bossen zullen dienen als een beschermgordel tegen zandstormen die ook Pekings twee waterbronnen Gaunting en Miyun dreigen te vervuilen met zand.
Groene bedrijven: gemengde resultaten
Het Londons beursgenoteerd bio-energiebedrijf China New Energy (CNE) maakte bekend dat zijn bruto winst tijdens het eerste semester met 60 % steeg tot 6,97 miljard yuan. CNE dat in 2002 gesticht werd in de provincie Guangdong, is gespecialiseerd in bio-ethanol en bio-butanolprojecten. Gedurende het eerste semester kon het 168 miljoen yuan aan nieuwe contracten versieren, drie maal meer dan het jaar voordien en het tweede semester is drukker dan het eerste. ” Het bedrijf heeft 60 % van de markt in China en realiseerde zijn eerste Europees contract in Roemenië. Betreffende O&O werd vooruitgang gemaakt om biomassa van stengels om te vormen tot bio-butanol
De sector van de windenergie ziet na vijf jaren groei een afkoeling. Sterke concurrentie, overcapaciteit, hogere technische vereisten en het stopzetten van toelagen zijn de oorzaken volgens China Business News. Alle groten zijn betrokken. Marktleider Sinovel zag zijn zakencijfer met 30 % en de winst met de helft verminderen tijdens het eerste semester. Bij Goldwind bedragen de dalingen respectievelijk 17,6% en 45 %.
Olieveld wordt gesloten als straf
ConocoPhillips heeft van het Bestuur der Zeeën te horen gekregen dat hun olieveld Penglai 19-3 dicht moet en alle productie moet worden gestaakt. Conoco had tot 31 augustus gekregen om alle gelekte olie te verwijderen. Inspecteurs hebben dan blijkbaar vastgesteld dat de reiniging niet voltooid was en de straf is nu duidelijk. Alle oppompactiviteiten moeten worden gestaakt. NGOs zijn tevreden met de straf omdat deze kan gelden als afschrikking tegen vervuilers in de toekomst.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *