“Oud-Kashgar gerenoveerd met instemming bewoners”

De 8 km² oude stad van Kashgar wordt vernieuwd opdat de woningen zouden bestand zijn tegen aardbevingen. 85 % van de woningen worden met moderne nutsvoorzieningen gerenoveerd volgens de wil van de 200.000 bewoners. Dit is alvast het verslag van de “Global Times” die daarmee de in het westen verspreide opvatting tegengaat als zou het eeuwenoude stadsweefsel vernield worden om er een betonnen stad van te maken.

Zicht op oude stad


Kashgars oude stad lijkt met de lage en platte adobe-huisjes meer op een stad uit het Midden-Oosten. 90 % van de bevolking bestaat dan ook uit moslims. De stad langs de zijderoute is met zijn bazaar een toeristische trekpleister. Kasghar of Kashi in het Han, bevindt zich echter op een aardbevingslijn en sinds de metingen begonnen werd de stad al vier maal getroffen door bevingen met een kracht van 6. Nog in augustus vorig jaar verwondde een aardbeving van 5,8 twintig personen in de buitenwijken. Seismologen waarschuwen dat een erge beving veel slachtoffers zou kunnen maken. Een eerste blauwdruk tot heropbouw dateert uit 2002 maar deze kreeg veel kritiek omdat de buurt rond de the Idkha Mosque werd afgebroken ten voordele van brede lanen met grootwarenhuizen. Dit project werd een halt toegeroepen en het nieuwe project dateert uit 2009 en deze renovatie zal 5 jaar in beslag nemen.
De woningen worden niet enkel bestendig gemaakt maar ook voorzien van stromend water, elektriciteit, gas, toilet…Het gebeurt volgens de Global Times kosteloos en de eigenaars mogen zelf een plan opstellen hoe ze de renovatie willen. Het blad citeert

Binnenzicht na renovatie


stadsambtenaar Wang Kun die beweert dat zijn renovatiedienst alle gezinnen bezocht en hen vroeg of ze ofwel een nieuw plan wilden of het oude wilden behouden. Hij beweert dat 90 % akkoord ging met het uiteindelijke plan. Gedurende de bouw/renovatie kregen de bewoners ofwel gratis een ander onderkomen ofwel kregen ze 600 yuan per maand huurtoelage. Vele huizen hoeven nauwelijks nog een dak en zullen binnen 6 maanden klaar zijn.
Volgens de stadsgids Bian Jiang beweren eerste reacties dat de nieuwe huizen mooier en stabieler zijn en de Moslimstijl niet veranderd. Het Europese Parlement heeft nochtans in maart een resolutie aangenomen die China oproept “te stoppen om de Oeigoerse architectuur te vernielen”. China heeft nochtans beloofd dat geen “gentrification” zou plaats grijpen ( vervangen van oorspronkelijke bevolking door een meer welstellende). Omdat wegen verbreed worden, afvalwaterleidingen gelegd en ook pijplijnen voor water en gas is het wel zo dat sommige huizen die dit verhinderen niet worden verbouwd. Soms kon de brandweer niet meer door de smalle straatjes van twee meter breedte waarboven dan nog werd gebouwd. Volgens het verslag van de Global Times wordt dus de wil van de bewoners gerespecteerd en ook de geest van de stad. Een hemelsbreed verschil met de rapporten van de mensenrechtenvereningen die het enkel hebben over vernieling van Oud-Kashgar.
Zie ook CNTV over Kashgar, met fragment renovatie

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *