Lee Po, gezond en opgewekt, vraagt om respect voor privacy

Lee Po, zoals de verdwenen boekhandelaar Lee Bo sinds kort door de politie wordt genoemd, heeft afgelopen zaterdag zijn vrouw ontmoet op een geheime plaats op het vasteland. Verdwijningen in Hongkong komen, zo blijkt, vaker voor.

Lee Bo + Sophie Choi Ka-pingOp zondag ging Lee Po’s vrouw Sophie Choi Ka-ping naar de politie in Hongkong om de ontmoeting te melden en nog een brief van haar man te overhandigen.

Alweer een geruststellende brief

Sophie Choi is een van de belangrijke aandeelhouders en volgens de gezaghebbende Engelstalige krant uit Hongkong South China Morning Post (SCMP) een directeur van de uitgeverij Mighty Current, gespecialiseerd in de publicatie van boeken met een inhoud die kritisch of vijandig is voor de regering in Beijing. Zij heeft zich op hun ontmoetingsplaats laten fotograferen met haar man en heeft dus weer een brief openbaar gemaakt – intussen de derde boodschap van haar echtgenoot sinds de controverse rond zijn verdwijning. In deze brief schrijft Lee: ‘ik ben niet gekidnapt en zeker niet gearresteerd voor prostitutie. Ik heb mijn vrouw nu ontmoet. Ik ben hier vrij en veilig’. De boekhandelaar schrijft dat hij de bezorgdheid van de politie op prijs stelt, maar dat hij nooit aan zijn vrouw gevraagd heeft de politie in te schakelen. Anderen hebben haar daartoe aangezet. …’de politie moet de zaak niet verder onderzoeken, er geen mankracht en middelen aan verspillen. Het onderzoek vraagt tijd en gaat over persoonlijke en commerciële zaken. Ik vraag de politie mijn privacy te respecteren en mijn familie te beschermen als ze door buitenstaanders worden lastig gevallen’. De politie heeft dat alles op haar officiële website bekendgemaakt en bevestigd dat het handschrift hetzelfde was als in vorige brieven. Sophie Choi heeft verklaard dat haar man Lee Po in goede gezondheid is en opgewekt is.
Journalisten van de Britse krant Sunday Times hebben zondag nog beweerd dat zij een uitgelekt document bezitten van de CPC, waarin zou staan dat Beijing verboden boeken en tijdschriften bij de bron wil aanpakken en uitschakelen, desnoods met overschrijding van de grenzen tussen de Speciale Administratieve Regio Hongkong en de rest van China. Sommige parlementsleden in Hongkong hebben gezegd dat dit een verzinsel is, anderen dat het helemaal niet kan. De gouverneur van de provincie Guangdong, de aan Hongkong grenzende provincie, verwacht dat er een praktisch en eerlijk oordeel zal worden geveld over de zaak Lee Po en alles wat ermee in verband staat.

Verdwijningen in ‘een veilige stad’

Vermissing komt vaker voor in Hongkong, volgens de South China Morning Post. Van januari 2011 tot oktober 2015 zijn er bijvoorbeeld, voor zover bekend, 24.090 personen verdwenen. De meesten zijn weer opgedoken of teruggevonden, maar over 2.717 is er volgens officiële bronnen geen nieuws. Van alle in de loop der jaren vermiste personen zijn er 3.000 nooit teruggevonden. De politie heeft geen direct beschikbare informatie over hoe de situatie is geëvolueerd na de teruggave aan China in 1997. Toch zou Hongkong een van de veiligste steden in de wereld zijn. Onderzoekers zeggen dat veel van de vermisten een tijdje onderduiken omdat ze hun schulden niet kunnen betalen en daarom of om een andere reden bedreigd worden door criminele organisaties. Natuurlijk zijn er ook andere redenen, sommigen zijn kwetsbaar, bijvoorbeeld door een geestelijke aandoening, zoals een jongen van 15 met de geestelijke leeftijd van 2 die verdween nadat de immigratie in Shenzhen hem teruggestuurd had naar Hongkong en die daar door de politie de toegang tot de stad werd geweigerd. Het gebeurt ook dat burgers met een andere nationaliteit dan de Chinese verdwijnen: een Canadese toeriste die in haar eentje rondreisde verdween in 2008 en is niet teruggevonden.
South China Morning Post, Global Times,Wikipedia,
 

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Lee Po, gezond en opgewekt, vraagt om respect voor privacy

  1. Verdwijningen in ‘een veilige stad’. je bent nog eentje vergeten. sommige mannen in Hong Kong willen verder leven met hun 2e vrouw in China en laten hun hk vrouw en kinderen maar vallen. komt te vaak voor.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *