Tweede zwangerschap vaak niet gepland

Bijna de helft van de stellen in Beijing bij wie er een tweede kind op komst of al gearriveerd is hadden die uitbreiding van hun gezin niet gepland. Ze maken zich zorgen over hoe de kinderen met elkaar zullen opschieten.

tweede zHet staat allemaal in een onderzoekje van de Chinese Society for the Study of Marriage and Family.

Beijing

Mao Zhuoyan, een hoofdonderzoeker bij het Science and Technology Research Institute van de National Health and Family Planning Commission heeft de studie geleid en de resultaten besproken. Mao en haar medewerkers hebben eind 2015, de antwoorden op hun vragenlijsten verzameld bij 500 respondenten uit 16 districten en andere administratieve entiteiten in Beijing.
De deelnemende vrouwen waren van 20 tot 49 jaar oud. Ze hadden allemaal een tweede baby gekregen in augustus 2015 of waren zwanger. Een vijfde van hen had een abortus gehad tussen de twee geboorten. Bij 76 % van die abortussen was daartoe voornamelijk besloten omdat de vrouw ‘niet voorzien was op een zwangerschap’. Mao’s commentaar: ‘dit laat nog eens zien hoe groot de behoefte is aan veilige voorbehoedsmiddelen.’ De gemiddelde leeftijd voor vrouwen die voor de tweede keer bevallen is 33. Ongeveer 27 % van de vrouwen die een tweede zwangerschap hebben is 35 of ouder.
Moeders met twee kinderen maken zich vooral zorgen over hun verhouding tot elkaar. Ook dat is uit het onderzoek naar voren gekomen. De meeste gezinnen in China hadden maar 1 kind voordat het beleid betreffende de geboorteregeling minder strak werd, op 1 januari van dit jaar.
Chengdu
‘Voor veel gezinnen is het een prangende vraag of het oudste kind jaloers zal zijn op een broer of zus,’ volgens Wang Yuqiong, de directeur van de kraamkliniek in het Centrale Ziekenhuis voor Vrouwen en Kinderen van Chengdu, hoofdstad van de provincie Sichuan. Volgens Wang moeten de ouders goed nagaan of er psychologische veranderingen zijn bij het eerste kind. Het ziekenhuis heeft nu een speciale afdeling waar mensen die een tweede kind willen of krijgen terecht kunnen met hun vragen en problemen.
China Daily, China News Service

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar