China gaat massaal voor brood

Brood is geen traditioneel Chinees voedingsmiddel, maar maakt de laatste jaren wel een enorme opgang. Dit heeft onlangs geleid tot het organiseren van een van de eerste voedselfestivals in China geheel gewijd aan brood en wat je daarbij kunt eten. Een vriend in Beijing bezocht het en stuurde foto’s van de enorme massa bezoekers die dit festival aantrok. Reden genoeg het met onze lezers te delen.

Aankondiging van het Beijing Brood Festival; foto’s met toestemming van de maker

Ontraditioneel

Tot voor kort was het voor een Europese broodliefhebber als ik moeilijk lekker brood in China te kopen. Buiten de grote steden was brood nauwelijks te vinden en in steden als Beijing en Shanghai bestond het aanbod voornamelijk uit heel wit en ontzettend zacht brood met de constitutie van watten. Het was bovendien en masse geproduceerd in grote fabrieken. Het lezen van de lijst van ingrediënten maakte die producten nog onappetijtelijker. Dan spreek ik uiteraard als Europeaan. Chinezen gaven toen de voorkeur aan witbrood, mede omdat fijne spierwitte bloem toen nog als een luxe product gezien werd. Volkoren bloem daarentegen had een ouderwetse connotatie. Een ander aspect was dat Chinezen traditioneel geen koude maaltijden nuttigen. In Europa wordt brood vooral koud geserveerd, vaak als snack i.p.v. volledige maaltijd.

Ambachtelijk

Dat veranderde een paar geleden en ook nog met een behoorlijke snelheid. Uiteraard speelde de vraag van expats en de duurdere hotels een grote rol. Echter, ook Chinezen die om welke reden dan ook enige jaren in het buitenland verbleven hadden hadden daar goed brood leren waarderen en misten het na terugkeer in hun vaderland. Overal (in de grotere steden) verschenen ambachtelijke bakkerijen. Ik heb over een van hen al eens een artikel op Chinasquare geplaatst. Het aanbod van brood in een stad als Beijing doet nu niet meer onder voor wat wij in ambachtelijke bakkerijen kunnen kopen en diverse bakkers hebben Chinees-Europees fusion brood ontwikkeld.

Sandwiches voor millennials

Blik op het festival

Steeds meer Chinezen gingen het gemak van de sandwich waarderen. Twee lagen brood met daartussen een keuze aan vlees, groenten en andere ingrediënten is de ideale eenhapsmaaltijd voor de druk bezette millennial. Dat creëerde een markt voor alles waarmee je van brood een sandwich kunt maken. Dat verklaart ook waarom er op het Beijing Brood Festival ook stands waren van b.v. Spaanse ham en ander potentieel broodbeleg. Daarom wellicht was het festival op het Millennial Plein (Shiji Guangchang) georganiseerd. Rond dit plein bevindt zich een aantal organisaties die zich op de vorming van jeugd, de toekomstige wetenschappers en bestuurders van het land, richtten. De foto bij deze paragraaf laat zien dat de gemiddelde leeftijd van de bezoekers inderdaad vrij jong was.

Bron: diverse verslagen in de Chinese media en persoonlijke informatie van lokale vrienden