Volksprotest tegen Japan (upd)

80.000 Chinezen kwamen al in 100 steden de straat op om te protesteren tegen de Japanse regering die de Diaoyu-eilanden wil opkopen. De Chinezen annuleren op massale wijze hun Japanreizen die gepland waren tijdens de periode rond de nationale feestdag. Diverse Japanse bedrijven waaronder de autoproducenten hebben vestigingen in China gesloten of hun productie tijdelijk opgeschort.

Naar aanleiding van het opkopen door de Japanse regering die de Diaoyu/Sensaku eilanden kocht van een privé-eigenaar hebben duizenden Chinezen zaterdag in Peking de Japanse ambassade bestormd en bekogeld met stenen, eieren en flessen. Vrijdag was er al protest in Japanse restaurants en gisteren volgden nog protesten in bijvoorbeeld Xian, Changsha, Nanjing en Suzhou. Volgens het Chinese persagentschap Xinhua werd al in 100 steden actie gevoerd. Zondag kwamen te Shanghai 1500 personen protesteren aan het Japans consulaat,, in Kanton protesteerden 10.000  actievoerders, 2000 waren het in Chengdu en te Shenzhen moest de politie het waterkanon inzetten ook tegen 10.000. Ook in Xian waren het er 10.000
Premier Wen Jiabao en de Taiwanese President Ma Ying-jeou verklaarden beiden unisono dat China geen centimeter zou en mocht toegeven. In de UNO heeft China’s permanent afgevaardigde Li Baodong een document overgemaakt dat algemeen geïnterpreteerd wordt als een verstrakking van het Chinese standpunt. China heeft zes controleschepen gestuurd naar het gebied. Japan vraagt aan China om zowel haar onderdanen als bezittingen te beschermen. In Qingdao had het protest het gemunt op 10 Japanse bedrijven. Canon en Panasonic hebben hun voorzorgen genomen en sluiten vestigingen. Ze werden gevolgd door de 3 Japanse autoproducenten in China: Toyota, Nissan, Honda en Mazda. Volgens de Japanse premier werd een bepaalde grens overschreden. De zestigjarige diplomaat die benoemd werd om vanaf oktober ambassadeur in China te worden is schielijk overleden.
Veel Chinezen die Japan wilden bezoeken, lasten hun trip af. De China Comfort Travel Group Co die 220 takken telt met 5000 burelen, heeft alle reizen naar Japan sinds woensdag afgelast. Dit komt neer op een 50.000 toeristen minder voor het Japans toerisme dat net poogde de neergang in haar activiteiten op te vijzelen door een lagere drempel ten aanzien van de Chinezen. Volgens Gu Zhen van Nanjing Youhao International Travel Service daalde het aantal toeristen dat met 1 oktober naar Japan wil reizen met 40 %, vergeleken met vorig jaar. Volgens toeristische agentschappen in Shanghai zegden 20 % die naar Japan wilden gaan, af. Personen in Japan zijn bevreesd dat het Japans toerisme niet uit het dal zal geraken van vorig jaar.
Ook online verkoop van Japanse producten op platformen als Taobao viel sterk omlaag. De site Baidu laat bezoekers toe virtueel een vlag te planten op de eilanden en dit gebeurde al 3 miljoen maal. De boeken-webwinkel Dangdang stuurt haar klanten een nationale vlag mee. Aan de Zijdemarkt te Peking hangt een opschrift “Wij boycotten Japanse producten”.  De Japanse autoconstructeurs

Sora Aoi roept op tot vriendschap


vrezen eveneens dat indien de confrontatie aanhoudt, hun verkoopcijfers nog meer zullen dalen dan de al zwakke augustuscijfers die veroorzaakt werden door het minder lanceren van nieuwe modellen dan hun Duitse of Amerikaanse collega’s. De verkoop van Toyota verminderde met 15 % op jaarbasis in augustus tot 75.300. Insiders menen dat China nog een troefkaart zou kunnen uitspelen. Japan betrekt immers 60 % van haar zeldzame aardmetalen uit China. Bij de Japanse warenketen Ito-Yokado valt voorlopig weinig verschil in verkoop te merken.Ook op het culturele vlak werd het optreden van een Japans artiest later deze maand afgelast en de Chinese artiest Sun Nan wil niet meer optreden in Japan. De Japanse filmster van erotische films Sora Aoi die op Sina-Weibo 13 miljoen volgelingen heeft, lanceert er een soort “make love, not war” boodschap. Of de Chinezen dit pikken is zeer de vraag. Uit een onderzoek bij 2000 ondervraagden door het Guangzhou Public Opinion Research Center blijkt dat 90 % de aankoop van het eiland beschouwt als een aanslag op de Chinese soevereiniteit en dat 80 % wil dat er militair gereageerd wordt.

Vissersboten vertrekken naar Diaoyus


Ondertussen zetten volgens wantchinatimes 3000 Chinese vissersschepen koers naar de eilanden. De actie doet denken aan de blokkade waar Deng Xiaoping had toe opgeroepen in 1978 toen Japan er een helikopterhaven wou aanleggen. Bij het ondertekenen van het vriendschapsverdrag met Japan beloofde Deng geen dergelijke acties meer te zullen uitvoeren zolang de status quo maar gehandhaafd bleef…Zelfs vissersschepen uit Taiwan zetten koers naar de eilanden die ook door Taiwan geclaimd worden.
Bron; SCMP, China Daily, Global Times, wantchinatimes, CNBC, japantimes
Zie ook Dialogue

Print Friendly, PDF & Email

6 comments for “Volksprotest tegen Japan (upd)

  1. Waarschijnlijk zijn de gevolgen van een handelsoorlog voor china veel desastreuzer dan voor japan.Ik denk dus dat handelsprotesten niet worden toegelaten. Er zullen ook geen handelssancties volgen. Alleen straatprotest, gelimiteerd en georkestreerd is toegestaan. Op weibo zijn gematigde reacties in de overhand. De chinese overheid die dit soort demonstraties toelaat, moet ook demonstraties toelaten die hun eigen beleid en acties in kwestie stellen!

  2. als het zo is dat China wil gebruik maken van Japans besliste kernafbouw om eigen groene technologie zoals zonne- en windenergie in Japan te slijten, kan uw hypothese opgaan

  3. Ik lees ook over Japanse bedrijven die hun activiteiten gaan verleggen naar Vietnam en/of de Filipijnen.

  4. Het zijn ook geen ‘volks’proteseten. Dat is in China vanwege politieoptredens onmogelijk.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *