Advocaten moeten voortaan eed afleggen.

Een nieuwe maatregel van Justitie om het beroep van advocaat te regelen blijkt niet zonder controverse.
Advocaten moeten voortaan trouw zweren aan het land en het volk binnen de drie maanden nadat ze hun vergunning om te pleiten krijgen of laten verlengen, aldus het Ministerie van Justitie. Ze zweren dat de sociale rechtvaardigheid zullen nastreven, rechtschapenheid promoten, de Chinese grondwet zullen eerbiedigen, en zich zullen inzetten voor de zaak van het socialisme. Het Ministerie heeft ook praktische regels vastgelegd: wie organiseert deze eedafleggingen, wanneer en hoe? Het voorstel voor een dergelijke eed werd al in 2000 door de Orde van Advocaten gelanceerd, maar er kwam pas schot in de zaak in september 2010 toen zowel de regering als de Communistische Partij van China (CPC) zich achter het idee schaarden.
Dissidente advocaten  zijn niet tevreden. Volgens hen moet een advocaat nu trouw zweren aan de CPC en aan het socialisme. Mensenrechtenadvocaat Liu Xiaoyuan is tegen de nieuwe eed. ‘Advocaten zijn geen rechters en aanklagers, ze hebben geen enkele openbare macht en zouden alleen trouw moeten zijn aan de constitutie en wetten en aan de professionele ethiek en regels’. . ‘Een advocaat dwingen om een dergelijke eed af te leggen is een aanval op het rechtssysteem’, zei een advocaat die niet met naam genoemd wil worden.
In China is het beroep van advocaat niet geregeld. Een aantal dissidenten en andere ontevredenen trokken daarom de toga aan om de wettelijke grenzen van politieke actie uit te testen.
(Xinhua, APN)

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

2 comments for “Advocaten moeten voortaan eed afleggen.

 1. gubo
  22 maart 2012 at 16:55

  “be loyal to the motherland, loyal to the people, uphold the leadership of the Chinese Communist Party and the socialist system.” dat wordt dus gevraagd. Dat is bizar. Er zijn verschillende andere pqrtijen in China. Waarom horen die er niet bij.?
  Het beroep van advocaat in China is zeer strikt geregeld: de CCP staat boven de wet.

 2. Jorein Versteege
  27 maart 2012 at 09:14

  Hier kan ik toch echt van koken. Die verradelijke Chinese ”Communistische” Partij heeft echt nog het lef om te beweren voor het socialisme te strijden. Hier worden echte marxisten zoals ik woest over!!
  De Chinese ”Communistische” Partij was toch al geen arbeiderspartij meer. Niet onder Mao Zedong, Deng Xiaoping of Hu Jintao. De Volksrepubliek China is GEEN SOCIALISTISCHE staat. Dat heeft China te danken aan Denk Xiaoping. Zijn motto was ”Rijk worden is goed” wat haaks staat op alle socialistische opvattingen. Het Chinese arbeidersvolk moet in opstand komen. De CCP is geen partij van de arbeiders, het is de partij van de rijken en van de politieke elite!
  Eens kijken of deze reactie door de censuur komt
  ( vermodelijk niet )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar