Afgevaardigden volkscongres afgezet wegens omkoperij.

De verkiezing van 45 afgevaardigden uit Liaoning in het nationale volkscongres is door het bureau van dat volkscongres nietig verklaard op 13 september.  Ze hadden bij de verkiezingen van 2013 voor aanzienlijke bedragen stemmen gekocht.

volkscongresHet is de eerste keer sinds de stichting van de Chinese volksrepubliek in 1949 dat bedrog in het volkscongres op dergelijke schaal en niveau ontdekt wordt. In China worden rechtstreekse verkiezingen gehouden voor het volkscongres van elk arrondissement. Elk arrondissement stuurt afgevaardigden naar de verkiezing van de volkscongressen op prefectuur- of stedelijk niveau, die op hun beurt de provinciale volkscongressen verkiezen, en daaruit wordt dan het nationaal volkscongres verkozen.
Een aantal kandidaten betaalde geld aan de provinciale afgevaardigden van Liaoning om voor hen te stemmen en die laatsten leken het normaal te vinden dat ze voor hun stem betaald werden. Bovendien bemiddelden sommige afgevaardigden en ambtenaren. Van de 619 leden van het provinciale volkscongres waren er 523 betrokken bij het schandaal. Van het 63 leden van het provinciaal bureau bleken er 38 verbrand.
De parlementen op de verschillende bestuursniveaus zijn sleutelorganisatie van het Chinese politieke systeem en een geval van grootschalig bedrog ondermijnt ernstig het prestige van het bestuur. De staatskrant Global Times, die bekend staat voor soms niet-officiële standpunten, linkt het opduiken van bedrog bij verkiezingen aan het invoeren van de markteconomie. Het valt op dat bij de betrokkenen nogal wat directeurs van staats- en privébedrijven zitten.De krant roept op om strenger toe te zien.
Zheng Yuzhuo, een gewezen ondervoorzitter van het provinciale volkscongres werd eerder deze maand gearresteerd. Bij de afgevaardigden die hun parlementszetel verliezen valt onder meer  Wei Xiaopeng op: hij was tot aan zijn afdanking begin september partijsecretaris van de Fudan Universiteit in Shanghai, één van de top drie Chinese universiteiten. Te voren was hij partijsecretaris van de Dalian University of Technology in Liaoning. Wei en de vicegouverneur van de provincie, Gang Rui namen eerder al ontslag uit het provinciaal volkscongres. Alles bijeen moesten ongeveer twee derden van de zeshonderd leden van het provinciaal volkscongres ontslag nemen. Om de crisis op te vangen is er een tijdelijk comité aangesteld dat de werking van het volkscongres van Liaoning moet begeleiden tot nieuwe afgevaardigden verkozen worden in 2018.
De provincie Liaoning is niet de enige die geïnspecteerd wordt. Dit voorjaar heeft de tuchtcommissie van de CPC inspecties uitgevoerd in 10 provincies, maar tot dusverre zijn alleen in Liaoning drastische maatregelen genomen. Er is ook bekend gemaakt dat in de stadsregio Beijing afgevaardigden van volkscongressen op het laagste niveau voor miljoenen yuan steekpenningen zouden aangenomen hebben. In 2013 bleek al dat van de 529 leden van het volkscongres van de stad Hengyang in de provincie Hunan, er 518 steekpenningen ontvangen hadden. De tuchtcommissie van de CPC mag enkel een voorlopig onderzoek voeren om vast te stellen of en welk probleem er is. Op die basis kan er een tuchtmaatregel volgen, en indien de overtredingen ernstig zijn, wordt het dossier voor vervolging aan het gerecht overgemaakt.
Bron: Global Times, Caixin

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

3 comments for “Afgevaardigden volkscongres afgezet wegens omkoperij.

 1. Huub Gulickx
  2 oktober 2016 at 15:47

  Er worden in het artikel geen bedragen genoemd. Toch denk ik dat als partijleden investeren in hun verkiezing, dat ze daar iets voor terug verwachten. Dus ook onderzoek naar handel en wandel van het Nationale Volkscongres is zeer nodig.
  In dit Congres zijn biljonairs en miljonairs toch al buitenproportioneel vertegenwoordigd en hun belangen worden beter behandeld dan die van de miljoenen arbeiders.

  • 3 oktober 2016 at 17:18

   Het gaat in dit geval niet om de zeer rijke congresleden – die een marginale minderheid vormen in het congres- maar om “gewone” politici. Liaoning is bijna zeker geen alleenstaand geval en er zullen nog acties komen tegen gelijkaardige mistoestanden elders. Je hebt gelijk dat er geen bedragen genoemd worden waardoor we ons geen precies idee kunnen vormen hoe erg het probleem is. Maar ik ga ervan uit dat nationale Congresleden niet zomaar afgezet worden omdat ze wat drinkgeld ontvingen.

 2. 4 oktober 2016 at 10:11

  Vandaag meldt de South China Morning Post in Hongkong dat het in Liaoning toch over een grootschalige fraude door zakenlieden ging. De krant geeft geen verdere details. In elke provincie stelt de nationale partijleiding enkele politici van nationaal belang voor als kandidaat congresleden, naast de meerderheid van ‘gewone’ kandidaten.Zo werd bijvoorbeeld president Xi verkozen als vertegenwoordiger voor Shanghai. In Liaoning hadden de zakenlieden de fraude blijkbaar zover gedreven dat twee ‘nationale’ kandidaten niet verkozen werden. Dat wekte volgens een anonieme bron de argwaan van het nationale bestuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar