Alibaba wil ele.me volledig opkopen

Alibaba dat al 40% van online food deliverydienst ele.me bezit, wil eveneens het resterend gedeelte opkopen tegen 9,5 miljard dollar.

Dit past in de O2O-strategie want ele.me heeft een sterk ontwikkelde ‘last mile’-verdelingsdienst. In ruil zou aandeelhouder Baidu zich met de opbrengsten verder kunnen specialiseren in artificiële intelligentie en zelfstandig rijdende voertuigen.

Historiek

Ele.me dat maaltijden aan huis brengt, werd gesticht in 2008. De dienst is actief in 2000 Chinese steden en bezit een eigen verdeelnetwerk met de verdelers op de payroll. Alibaba dat geen eigen verdeelnetwerk heeft, kocht eerder al 40 % in ele.me. Alibaba is geïnteresseerd in de overige 60% en heeft er 9,5 miljard dollar voor over. Recentelijk zag Alibaba een toenadering tussen concurrenten Tencent, Yonghui en Carrefour. De koop staat ten dienste van Alibaba’s nieuwe O2O kleinhandelsconcept.

Twee stabiele groepen

De markt voor online food delivery was vorig jaar goed voor 204 miljard yuan. Als de deal doorgaat betekent dit een aardige smak geld voor de huidige aandeelhouders zoals Baidu. Voorts zou Alibaba meteen een grote speler worden in de food delivery met enkel nog Meituan-Dianping als concurrent. Meituan-Dianping was vorig jaar 30 miljard dollar waard. Vorig jaar in augustus kocht Ele.me de delivery service Baidu Waimai tegen 500 miljoen dollar. De huidige gesprekken voor het restant verkeren nog maar in een voorbereidende fase.
Als ze tot een overeenkomst leiden, zou dit de exit betekenen van Baidu in de food delivery en ook dat twee stabiele grote groepen overblijven. Net zoals in de sterke concurrentieperiode bij de taxi apps beconcurreerden Baidu Waimai, Ele.me en het door Tencent gesteunde Meituan elkaar met sterke kortingen en zelfs gratis maaltijden. Baidu zal het vrijgekomen geld kunnen aanwenden voor de sectoren die stichter Robin Li Yanhong prioritair vindt: zijn artificiële intelligentie en zelfrijdende wagens.
Bronnen: SCMP, FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *