Astronauten veilig weer op aarde

De 3 astronauten die drie maanden doorbrachten aan boord van het Tiangong ruimtestation zijn veilig weer op aarde.  De astronauten landden op de afgesproken Dongfeng site in Binnen Mongolië en worden medisch onderzocht.  

Het China Manned Space Agency (CMSA) deelde vrijdagmiddag 1u34 Beijing tijd dat de terugkeercapsule geland was op de geplande Dongfeng landing site in Binnen-Mongolië. De reddingshelikopter was binnen enkele minuten ter plaatse met nog enkele terreinvoertuigen in het kielzog. Na een inspectie van de terugkeer capsule werden elke astronaut 2 dokters toegewezen voor inspectie.  Commandant Nie Haishen verklaarde dat ze zich allen geweldig voelden.

De astronauten verwezenlijkten de eerste uitstap naar en van het ruimtestation. De drie spendeerden drie maand in de ruimte. Ze deden er allerlei testen, maakten een ruimtewandeling en gaven de jeugd les van uit het ruimtestation.  De terugkeer was het top onderwerp op Weibo met 190 miljoen hits. Duizenden verwelkomende de ‘ruimtehelden’.  De astronauten en de capsule zullen eerst worden vervoerd naar Dongfeng Space City op de Jiuquan Satellite lanceerbasis nabij de Gobi woestijn . Ze zullen een tijdje in quarantaine doorbrengen.  De drie kwamen terug van 393 km boven de aarde.  Door de extreme hitte van het ruimtecapsule was er gedurende zes minuten geen radiocontact met de astronauten mogelijk.  Ook Beidou speelde een rol bij het nauwkeurig bepalen van de capsule positie

Voor dit jaar staan nog twee ruimte lanceringen gepland in functie van het ruimtestation. Vooreerst zal vracht naar het ruimtestation worden aangevoerd. De Shenzhou 13 zal daarna opnieuw drie astronauten naar het station brengen die er 6 maanden zouden blijven. Bij de drie zou zich ook een vrouwelijk bemanningslid bevinden. De Shenzhou 13 kan al binnen enkele weken gelanceerd worden omdat de Tianhe kernmodule kan niet lang onbeheerd mag achtergelaten .

SCMP, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *