Quanzhou haven ook werelderfgoed

Het Werelderfgoed comité van de UNESCO heeft in juli de oude haven Quanzhou toegevoegd aan de lijst van werelderfgoed waar nu 56 Chinese items op staan. Quanzhou was onder de Song en Yuan dynastie een leidende wereldhaven én vertrekpunt van de maritieme zijderoute.

De twee pagodes

Marco Polo bestempelde Quanzhou als het Alexandrië van het oosten. Feit is dat de leidende Chinese haven een van ‘s werelds drukste was onder de Song en Yuan dynastie (960-1368) De haven van Quanzhou was immers het vertrekpunt van de maritieme zijderoute zoals Xian dat van de zijderoute over land was.

 De stad met een oppervlakte van 11200 km² en 8 miljoen inwoners telt een aanzienlijk aantal religieuze- en culturele erfgoed sites. Nadat China een eerste poging tot erkenning waagde in 2018 heeft het UNESCO comité Quanzhou nu erkend met 22 erfgoed onderwerpen. Het gaat om archeologische sites, tempels, standbeelden, haven ruïnes, oude bruggen en ovens.

Oude dokkken

Zo is de Qingjing Moskee een van de oudste moskeeën in het land, voorts is er het hoogste paar stenen pagodes en de Site of Maritime Trade Office is de enige bewaarde site van oude douane in het land.  De stad bevat honderden Boeddhistische en Taoïstische tempels en deze gaan terug naar de gloriedagen van de oude maritieme zijderoute. Zo bestaat de Deje-poort site naast de stadspoort  uit stadsmuren, sloten, een boogbrug en vele andere historische voorwerpen uit de 11e tot de 20e eeuw. Vele hindoeïstische, oud christelijke, islamitische en joodse inscripties en boeddhistisch houtsnijwerk dateren van uit de 13-de tot de 14-de eeuw, maar ook ijzeren kanonnen en mijnen uit de 14-19-de eeuw werden bloot gelegd. De Luoyang brug is de oudste liggende brug over zee en werd gebouwd tijdens de Song dynastie. Ze is 731 meter lang en heeft 44 scheepsvormige pieren. De toevoeging van een porselein site toont aan dat dit een belangrijk export product was.

Met de toevoeging van Quanzhou als werelderfgoed telt China nu 56 erfgoed erkenningen, net achter Italië dat er 57 heeft.

eijing Review,

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *