China wil toetreden tot CPTPP vrijhandelspact

Nadat ex-president Trump de door zijn voorganger bedachte TPP-vrijhandelszone verscheurde, hebben de overige 11 partners de CPTPP afgesloten onder de naam Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP). Na studiewerk heeft China nu officieel gevraagd om te mogen toetreden tot dit handelspact dat niet enkel Aziatisch is, maar ook hogere eisen stelt dan het RCEP.

De Chinese minister van Handel Wang Wentao heeft een geschreven aanvraag verstuurd om te mogen toetreden tot het Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP) en de Nieuw Zeelandse minister voor Trade and Export Growth Damien O’Connor heeft het verzoek neergelegd. Het was president Obama die de grondslag legde van het Trans-Pacific Partnership (TPP) waarmee hij door het opleggen van ecologische en sociale nomen in het vrijhandelsakkoord China wilde isoleren. Opvolger Trump verwees in 2017 het TPP echter naar de prullenmand. De overblijvende 11 landen besloten dat het CPTPP het TPP zou gaan vervangen.  Onder stimulans van China werd het ondertussen het RCEP-vrijhandelspact gesloten en dit zit nog in de fase van ratificatie door de deelnemende landen. .

In februari had woordvoerder van het Handelsministerie  Gao Feng al aangekondigd dat China bestudeerde of het land het CPTPP zou vervoegen. In tegenstelling tot het RCEP dat enkel regionaal is, reikt het CPTPP ook geografisch verder. Zo heeft het bijvoorbeeld Canada, Mexico, Peru en Nieuw Zeeland als leden. Door toetreding zou de handelsinvloed van China groter worden. Ook het VK wil van het pact deel uitmaken. Het is voorts de vraag wat de houding van de VS zal zijn. Onlangs pleitten voormalig VS ambassadeur Barshefsky en Evan Meideiros (ex VS National Security Council) er voor dat de VS met het CPTPP zou gaan onderhandelen opdat China niet te invloedrijk zou worden bij het opstellen van globale vrijhandelsregels.

Het toevoegen van nieuwe leden onder het CPTPP vereist echter dat de bestaande leden waarbij Japan en Australië het unaniem eens zijn over dit lidmaatschap. Recentelijk waren er echter wrijvingen tussen Australië en China. Australië heeft al gereageerd dat het de Chinese toetreding niet zal goedkeuren tenzij het de vergeldingstarieven tegen Australische goederen opheft.

Global Times, SCMP, FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *