Beijing metro gaat pakjes vervoeren

Het bezorgen van via internet bestelde pakketten is een groot gemak voor de koper. Het is echter ook een bron van problemen in het verkeer en de motorfietsen dragen bij aan de CO2-uitstoot. Beijing Metro is daarom met een proef begonnen buiten de spitsuren exprespakketten te bezorgen.

Pakketten klaar voor inladen; foto CGTN (disclaimer)

Proef

In Beijing is afgelopen zaterdag een proefproject van start gegaan om exprespakketten tijdens daluren met de metro te vervoeren. Het project is bedoeld om de congestie op de wegen te verminderen en de CO2-uitstoot in de Chinese hoofdstad te verlagen.

Groot netwerk

Volgens Wang Shuling van het Beijing Transport Institute is het stedelijke spoorvervoersnetwerk van Beijing de afgelopen jaren tot 27 lijnen uitgebreid, met momenteel een totale lengte van 807 kilometer. De metro vervoert tot nu toe echter enkel personen. Tijdens de spits zijn de meeste lijnen overvol, maar in de daluren kan het ook heel rustig zijn.

Exprespakketten

Chinese stadsbewoners zijn wellicht de grootste gebruikers van de mogelijkheid goederen via internet te bestellen en thuis te laten bezorgen. Bovendien zijn zij ook de meest veeleisende waar het snelheid van bezorgen betreft. Bezorgen binnen één dag is heel normaal in Beijing. De hoofdstad verwerkt dagelijks ongeveer 15 miljoen exprespakketten, waarvan de meeste over de weg worden bezorgd. De overlast in het verkeer die de bezorgers teweeg brengen is enorm.

Baanbrekend

Het idee de overtollige capaciteit van metronetwerken tijdens de daluren te gebruiken kan gerust baanbrekende genoemd worden, aldus Wang. Er wordt verwacht dat het geleidelijk de verkeersopstoppingen zal verminderen en tegelijkertijd de CO2-uitstoot zal verlagen. Veel bezorgers gebruiken immers motorfietsen.

Veiligheid

Om ervoor te zorgen dat de proeflijnen veilig en ordelijk functioneren, heeft de gemeentelijke vervoerscommissie van Beijing bepaald dat de vervoerde goederen veiligheidsprotocollen moeten volgen en veiligheidscontroles moeten doorstaan, aldus een ambtenaar van de commissie.

Aangepaste verpakking

Deelnemende bedrijven hebben herbruikbare expresdozen ontworpen die compatibel zijn met de afmetingen van stedelijk railvervoer en speciale wagentjes ontwikkeld die veilig en gemakkelijk vervoer mogelijk maken.

Bron: CGTN

Print Friendly, PDF & Email