Topman Gome vervroegd op vrije voeten

Stichter en voormalig voorzitter van Gome Huang Guangyu werd 22 maanden voor het einde van gevangenisstraf vervroegd vrijgelaten wegens goed gedrag. Huang Guangyu en zijn vrouw hebben nog altijd 50% van de aandelen in de winkelketen. De aandelen schoten alvast de hoogte in bij het bekend maken van het nieuws.

Guang Guangyu (foto CGTN)

Het Beijing No. 1 Intermediate People’s Court besliste dat stichter Huang Guangyu van Gome Retail Holding vervroegd op proef wordt vrijgelaten. Zijn straf van 14 jaar liep tot in november 2022 maar daar gaan dus 22 maanden van af wegens goed gedrag. De proeftijd eindigt op 16 februari ’21. De 51 jarige Huang in het Kantonees ook bekend als Wong Kwong-yu, werd in 2008 aangehouden op verdenking van economische misdrijven en in 2010 veroordeeld voor inside trading, zakelijke omkoping en de transfer van 800 miljoen yuan naar ondergrondse privébanken om spelschulden mee te betalen.

Hij vormde Gome Retail, voorheen bekend als Gome Electrical Appliances, om tot de grootste Chinese kleinhandelaar in elektronische apparaten met meer dan 1.000 winkels. Door de beursnotering te Hongkong in 2004 geraakte hij tussen 2005 en 2008 in de Hurun China Rich List. Zelfs tijdens zijn gevangenschap bleven Huang en zijn vrouw de grootste aandeelhouders met 50,26% van de aandelen.

De keten rapporteerde echter vanaf 2017 drie opeenvolgende jaren met verlies. De omzet bedroeg in 2019 59 miljard yuan wat één vijfde is van concurrent Suning. Eind vorig jaar telde Gome 2800 fysieke winkels in 776 Chinese steden. Toch verkochten deze winkels in 2019 maar 1,4% van de online verkochte elektronische toestellen terwijl JD.com 37% en Suning 30% haalden. In april kondigde Gome een partnerschap aan met het e-commerce platform Pinduoduo dat 200 miljoen $ investeert in Gome Retail.
Het nieuws van de vrijlating deed de prijs van Gome Retail woensdag in Hongkong met 20% vooruit gaan en de prijs van Gome Finance Technology met 60%.

bronnen: SCMP, Global Times

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar