Betere bescherming van kinderen op internet

Er komen nationale strengere maatregelen om uitbuiting van minderjarigen op internet tegen te gaan. Lokale besturen zoals van Shanghai lopen voorop.

Sinds vorig jaar is de tijd die minderjarigen elke week op internet voor spelletjes kunnen gebruiken beperkt tot drie vaste uren per week. De regelgever voor het internet , Cyberspace Administration of China (CAC) kondigt nu een nieuwe maatregel aan die ook de toegang tot streaming diensten, sociale netwerken en online berichtendiensten zal beperken.

De nieuwe regelgeving legt de verantwoordelijkheid om die beperkingen door te voeren bij de netwerkplatformen die de inhoud leveren. Ze moeten er ook voor zorgen dat minderjarigen dagelijks slechts een beperkt bedrag kunnen besteden op het internet . Hen aansporen om deel te nemen aan online fundraising of aan online polls over populariteit van beroemdheden wordt eveneens verboden. Indien ze dat niet correct doen volgen boetes.

Internet platformen die de regels niet correct uitvoeren worden beboet. Bij ernstige overtredingen kan de boete tot 5% van de jaaromzet oplopen, begrensd tot 50 miljoen yuan (7 miljoen euro). Ook kan de bedrijfsvergunning ingetrokken worden.

In het ontwerpbesluit staat ‘Minderjarigen zijn nog niet alert en bekwaam genoeg om het internet veilig en rationeel te gebruiken’. ‘Illegale en kwaadaardige online informatie kan de fysieke en mentale gezondheid van minderjarigen aantasten, en van hun persoonlijke informatie kan misbruik gemaakt worden. Sommige minderjarigen raken verslaafd aan het internet’.

Geen verrassing

De nieuwe regels passen bij een nieuwe wet op de bescherming van minderjarigen die vorig jaar in juni in voege trad.

WeChat en enkele grote video streaming sites hebben al een speciale dienstverlening voor jongeren. Zo voorziet WeChat 2020 in de mogelijkheid voor de ouders om de giften te beperken die hun kinderen doen aan presentatoren van livestream programma’s of om toegang te tot sommige spel apps te blokkeren. Bilibili heeft een versie voor jongeren sinds 2019. Die blokkeert het gebruik na 22H en maakt reclame voor educatieve video’s.

De beperking op het zakencijfer afkomstig van jongeren heeft Bilibili en andere streamingdiensten die al verlies maakten vorig jaar dieper in het rood geduwd en honderden arbeidsplaatsen doen verliezen. .
De nieuwe aankondiging van CAC veroorzaakte een koersval van Chinese internetbedrijven op de beurs van Hongkong.

Lokale voorlopers

Op lokaal niveau zijn er al initiatieven op hetzelfde domein. De stad Shanghai heeft haar wet op de bescherming van minderjarigen herzien. Ze wil onder meer minderjarigen beter beschermen tegen verslaving aan het internet.

De leveranciers van internetdiensten moeten in hun producten functies voorzien om de tijd die minderjarigen op het internet doorbrengen te beperken, om sommige apps ontoegankelijk te maken, en om te beletten dat ze te veel geld besteden aan het internet.

Ze moeten eveneens inhoud, functies of gebruiksregels die ‘schadelijk zijn voor het fysieke of mentale welzijn van minderjarigen’ verwijderen en ze signaleren aan de overheid.
De regels mikken op de internet platformen die meest populair zijn bij jongeren. Zij moeten er voor zorgen dat de informatie jongeren krijgen correct is en een veilige internetomgeving voor hen creëren

Bronnen: Nikkei Asia, Chine Magazine

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *