Betere opvang daklozen nodig

In Guangdong heeft het onderzoek naar de dood van een autistische tiener geleid tot het ontslag van vier lokale ambtenaren en strafrechtelijke vervolging van 19 personen. De nationale regering heeft opdracht gegeven de zorg voor daklozen beter te organiseren.

daklozen

Lianxi tehuis voor daklozen


Lei Wenfeng was een 15-jarige autistische jongen in Shenzhen. Hij raakte daar in augustus 2016 verloren. Na een week werd hij door de politie opgepikt in de buurstad Dongguan, waar hij terecht kwam in een opvangcentrum voor daklozen. Daar kon men zijn naam niet te weten komen. De verantwoordelijken van het centrum deden echter niet de moeite het nationale register van vermiste personen in te lichten. De leeftijd van de 15-jarige vroegrijpe jongeling werd op 25 jaar geschat.
Het centrum was overbevolkt en Wenfeng werd half oktober doorverwezen naar een privétehuis Lianxi in het arrondissement Xinfeng van de stad Shaoguan, 200 kilometer verder. Daar kwam hij terecht in een afdeling voor volwassenen in plaats van in de speciale jeugdafdeling. Hij overleed daar eind december aan tyfus.
Er zijn geen directe aanwijzingen van mishandeling. Maar zijn vader die hem terugvond acht dagen na zijn overlijden verklaarde dat hij abnormaal mager geworden was.
Het centrum wordt privé uitgebaat onder een contract met het plaatselijke bureau voor burgerzaken. Het werkte ook nog voor de stadsbesturen van Guangzhou, Shenzhen, Dongguan en Huizhou. Naast de autistische jongen overleden in januari en februari 2017 nog 20 andere bewoners van het tehuis. Dat is abnormaal veel. Volgens de overheid van Shaoguan kreeg het tehuis kort geleden al een bevel om te sluiten omdat de vereiste normen niet gerespecteerd werden. 700 daklozen zijn al naar andere centra overgebracht.

Strenge sancties

De start van een onderzoek gebeurde echter pas nadat Beijing News de dood van de tiener bekend gemaakt had. Op het internet stak prompt een storm van afkeuring op.
Een gezamenlijke onderzoeksgroep van verschillende diensten besloot de onderdirecteur van het bureau voor burgerzaken van Shaoguan en de partijchef van Xinfeng te ontslaan wegens verwaarlozing van hun plicht. Ook de voormalige bureauchef burgerzaken van Shaoguan, nu directeur van het stedelijk waterbureau, en de bureauchef voor burgerzaken van Xinfeng zijn om dezelfde reden afgezet. Ze hebben onvoldoende controle uitgeoefend op het Lianxi privétehuis.
Uit het onderzoek bleek ook dat sommige lokale ambtenaren onterecht het Lianxi project hadden goedgekeurd en daar persoonlijk voordeel uit haalden. Vier ambtenaren worden beschuldigd van machtsmisbruik en vijf anderen van plichtsverzuim.
Bovendien zijn ook twee directeurs en acht personeelsleden van het tehuis voor daklozen beschuldigd van het verduisteren van geld voor het onderhoud van daklozen en omdat ze sommige bewoners mishandelden. De twee directeurs zijn aangehouden, de anderen moeten zich ter beschikking van het gerecht houden.

Geen alleenstaand geval

Volgens het tijdschrift Caixin worden er slechts incidenteel controles uitgevoerd door de overheid op privétehuizen die onder contract werken. Door gebrek aan controle bestaan er wantoestanden die af en toe aan het licht komen. Vooral mentaal gehandicapte kinderen worden het slachtoffer van slechte behandeling. Zo meldde het partijblad People’s Daily in april 2016 het geval van een jonge mentaal gehandicapte die in een tehuis overleed door ondervoeding.
Het Ministerie van Burgerzaken hield een nationale teleconferentie om op te roepen alle tehuizen voor daklozen strenger te controleren. Daklozen worden meestal opgevangen in centra van de overheid gedurende drie maanden, en daarna worden ze overgebracht naar een tehuis voor daklozen, dat in sommige gevallen privé is. Het Ministerie gaf opdracht daklozen niet eerder dan na drie maanden naar een tehuis door te verwijzen. Lokale ambtenaren moeten serieuze inspanningen doen om verwanten van daklozen op te sporen.
Bronnen: China Daily, Caixin, South China Morning Post
http://www.chinadailyasia.com/nation/2017-03/28/content_15592549.html
http://www.caixinglobal.com/2017-03-21/101068506.html
http://www.caixinglobal.com/2017-03-22/101068865.html
http://www.scmp.com/news/china/policies-politics/article/2080899/county-chief-says-death-rate-homeless-shelter
http://www.scmp.com/news/china/policies-politics/article/2081212/checks-ordered-chinese-shelters-after-20-deaths-filthy
http://www.chinadailyasia.com/nation/2017-03/28/content_15592549.html
http://www.globaltimes.cn/content/1039842.shtml

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar