Beursdebuut Xiaomi ontgoochelt

De lang verwachte beursgang van Xiaomi in Hongkong ontgoochelt. De aandelen gingen op de eerste dag zelfs achteruit. Dit heeft alles te maken met de ongelukkige timing die samenvalt met de  oplopende handelsspanningen tussen de VS en China.

De beursgang van ’s werelds vierde smartphoneproducent Xiaomi zou naar verwachting de grootste worden dit jaar. In mei zei Bloomberg dat de beursgang wellicht de grootste zou worden sinds 2014: naar verwachting zou 10 miljard dollar opgehaald worden waardoor het bedrijf 100 miljard dollar waard zou worden. De beursgang die uiteindelijk 6,1 miljard dollar zou ophalen, werd weliswaar volledig onderschreven door de tycoons als Li Ka-shing, Jack Ma Yun en Pony Ma Huateng, maar het grote publiek liet het afweten. Xiaomi’s zeven kerninvesteerders beloofden samen voor 548 miljoen dollar aandelen te kopen. De enige buitenlandse investeerder Qualcomm brengt 100 miljoen dollar aan, China Mobile belooft ook 100 miljoen $ en CICFH Entertainment voor 192 miljard $.
Met de opbrengst plant Xiaomi 30% van de opbrengst voor O&O, 30% voor uitbreiding van IoT, 30% voor wereldwijde uitbreiding en de rest voor de verdere uitwerking. Volgens de SCMP zou na aftrek van de kosten 3,1 miljard dollar overblijven. De totale waarde van het bedrijf wordt nu op 54 miljard dollar geraamd, dus ongeveer de helft van wat de oorspronkelijke bedoeling was. De beursgang van Siemens Healthineers op de beurs van Frankfurt leverde met 5,17 miljard $ al meer op. Maandag zakte de beursprijs van Xiaomi zelfs enkele procenten.  Dinsdag veerde de koers echter 10% op.

Beursklimaat

De ontgoochelende prestatie heeft alles te maken met het slechte beursklimaat naar aanleiding van de oplopende spanningen tussen China en de VS. Vorige week bereikte de Hongkong Hang Seng Index een laagtepunt sinds negen maanden. Deze neerwaartse trend was nog meer uitgesproken op het vasteland met de Shanghai Composite Index. Deze haalde een dieptepunt sinds 28 maanden en de Shenzhen Component Index die zonk tot een punt dat sinds 43 maanden niet meer gezien werd.
Niet te verwonderen dus dat vier op de vijf grootste tech-beursgangen in Hongkong verhandeld worden onder de oorspronkelijke prijs. Twee van hen Yixin Group en Razer tuimelden zelfs tot op de helft. Bloomberg weet dat dit jaar van de 87 bedrijven die in Hongkong genoteerd werden 53% onder hun startprijs noteren. De notering van Xiaomi was de eerste die plaats vond onder de nieuwe beursregeling van Hongkong waardoor stichters van een bedrijf hun invloed kunnen behouden na het publiek gaan.
Na Xiaomi werd voor binnenkort de beursnotering verwacht van China Tower de gezamenlijke infrastructuurpoot van de 3 telecom-operatoren. Die zullen zich allicht nog wat bedenken voor het zover is. WeDoctor dat door Tencent gesteund wordt is niettemin van plan met de beursplannen door te gaan ‘op een gepast moment’.
Bronnen: SCMP, FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *