Blinde dissident verborgen in VS-ambassade? (upd)

De blinde dissident Chen Guangcheng die onder huisarrest stond, is ontsnapt. Naar verluidt zou hij verborgen worden in de VS-ambassade. Indien dit klopt, zal dit voor ambiance zorgen op de voor volgende week in Peking geplande strategische dialoog VS-China.
Chen Guangcheng is een blinde self-made advocaat die actie voert tegen wat hij ‘door de lokale overheid opgelegde laattijdige abortussen’ noemt. Hij werd een eerste maal onder huisarrest geplaatst van september 2005 tot maart 2006 nadat hij met het magazine Time praatte over de gedwongen abortussen in de prefectuur Linyi (Shandong). Hij werd gearresteerd in juni 2006 en kreeg vier jaar en 3 maanden voor “ beschadigen van eigendom en het organiseren van een samenscholing die het verkeer verstoorde”. In september 2010 kwam hij vrij, maar bleef onder een vorm van huisarrest. Chen heeft in een videoboodschap zijn ontsnapping bevestigd en hierin vraagt hij premier Wen zijn familie te beschermen. Volgens Bob Fu van de christelijke organisatie China Aid is Chen 100 % veilig in Peking. Hij zou naar verluidt naar de VS-ambassade gesmokkeld zijn. Om uitleg gevraagd, heeft deze geweigerd het bericht te ontkennen maar ook de New York Times gelooft het. Volgens het Chinees blad  Lianhe Zaobao uit Singapore  zou Chen er donderdag zijn naar binnen gereden.
De ontsnapping komt precies enkele dagen voor de VS en China in Peking hun halfjaarlijkse strategische- en economische dialoog houden. Daarover heeft de Amerikaanse staatssecretaris Geithner gezegd dat de VS zijn markten meer voor technologie zou willen openen als China vooruitgang maakt betreffende de verhoging van intrestvoeten, de waarde van de renminbi en rechtvaardige behandeling van VS-bedrijven in China. Voorts is het in de aanloop van de kiescampagne in de VS populariteitsverhogend om de Amerikaanse problemen aan China te wijten. Ook naar aanleiding van de affaire Bo Xilai was er kritiek dat de VS deze zaak niet voldoende heeft uitgebuit.
Met Chen Guangcheng dan een betere poging?  Het is niet de eerste keer dat China uitgedaagd wordt net  voor een top, maar de vorige keer greep deze plaats in Frankrijk en stuurde premier Wen zijn kat naar aanleiding van een ontmoeting Sarkozy-Dalai Lama. Clinton & Geithner zijn van woensdag tot vrijdag voor de dialoog in Peking. De groep China Aid uit Texas beweert dat op hoog niveau tussen de States en China onderhandeld wordt over het lot van Chen. Zondag werd onderstaatssecretaris voor Azië Kurt Campbell in de ambassade opgemerkt, aldus El Jazeera.  De dialoog volgende week wordt overigens nog meer bemoeilijkt doordat Rob Nabors uit het Witte Huis heeft gelekt dat Obama overweegt nieuwe gevechtsvliegtuigen te verkopen aan Taiwan. Voor de VS wordt het beslist een moeilijke oefening want ze hebben China’s steun nodig zowel inzake Noord-Korea, Syrië als Iran. Amerikaanse analisten gewagen van Obama’s moeilijkste moment in de relaties met China tot nu toe. Chen wil echter liever  niet het land verlaten, in tegenstelling tot Fang Lizhi 23 jaar geleden. Obama wil liever niet betrokken worden in gesprekken over de behandeling van de dissident omdat dit door Peking kan geïnterpreteerd worden als inmenging in interne Chinese zaken. Voor Peking is de heisa vervelend omdat Chen enkel veroordeeld werd wegens beschadigen van eigendom. Volgens kenners zou het toch poltiek asyl in de VS worden.
In Peking is alvast een reactie bekend: naar verluidt werd een tweedaags seminarie te Xian waarop 400 personen verwacht werden en dat zou handelen over de wettelijke bescherming van de privé-sector,  afgelast. De 2 juristen Xu Wei en Lin Cong  die het seminarie mee organiseerden, zouden ook de groep rond Chen verdedigen.
Bron: SCMP, Wikipedia, dunyanews.tv

Print Friendly, PDF & Email

3 comments for “Blinde dissident verborgen in VS-ambassade? (upd)

  1. Er is geen sprake van een huisarrest: dhr. Chen werd, met zijn vrouw en dochtertje, door criminelen gegijzeld in zijn eigen huis.

  2. Amnesty International: ” Chinese officials have kept Chen Guangcheng and his family under ILLEGAL house arrest for a year and a half, subjecting them to horrendous treatment, including beatings and preventing his family from leaving the house even to buy food”.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *