China opent bijkomende pilot vrijhandelszones

De Chinese regering heeft afgelopen week drie nieuwe pilot vrijhandelszones opgericht wat het totaal op 21 brengt. De nieuwe zones bevinden zich te Beijing, in Hunan en in Anhui. De oppervlakte van de bestaande vrijhandelszone in de provincie Zhejiang wordt verdubbeld. De diversiteit van de productie in de zones neemt toe.

Hainan is de grootste pilot vrijhandelszone

De ontwikkeling van vrijhandelszones wordt nog uitgebreider. De eerste zone dateert uit 2013. Na verdere ontwikkelingen in september 2016 en april 2017 kwamen er in augustus 2019 nog zes nieuwe vrijhandelszones bij. Afgelopen week werden aan de 18 bestaande zones nog enkele toegevoegd met elk een specifieke taak krijgen. Verwacht wordt dat de nieuwe vrijhandelszones verder de liberalisering van handel en investeringen in de hand werkt door een nieuwe ronde van systeemhervorming en innovatie. Sinds het ontstaan van de vrijhandelszones 7 jaar geleden werden al 260 institutionele veranderingen aan het mechanisme doorgevoerd en landelijk overgenomen.

Gedurende de eerste 7 maanden van dit jaar werden in de 18 bestaande pilot vrijhandelszones 3300 nieuwe ondernemingen opgericht met buitenlands kapitaalinbreng. Ze trokken zo 90 miljard yuan aan investeringen aan en verkregen daardoor 2,7 biljoen yuan aan buitenlandse handel.

De al bestaande zones

Klemtonen

De pilotzone in Beijing wil een innovatiecentrum worden met wereldwijde invloed en zal een gebied uitbouwen voor de uitbreiding van handel in diensten en een pilotgebied voor de digitale economie.

De nieuwe pilotzone in Hunan zal focussen op geavanceerd maakwerk en op een handelscorridor die de economische gordel langs de Jangtse verbindt met het gebied rond de Grote Baai. Ook zal het zich specialiseren in handelssamenwerking met Afrika, vooral de invoer van producten als katoen en koffie door luchtvracht.

De pilotzone in Anhui focust op de integratie van wetenschappelijke en technologische innovatie met de reële economie. Ook wil de zone de geïntegreerde ontwikkeling van de Jangtse rivierdelta in de hand werken.

De uitgebreidere zone in Zhejiang legt de nadruk op de uitbouw van een nieuw type van internationaal handelscentrum met verschepings- & logistieke hub evenals op de uitbouw van opslagreserve van olie & gas en van landbouwproducten. De olie- en gasopslagplaats zou 120 km² groot zijn. De Zhoushan eilanden zouden in navolging van Singapore als opslagplaats van scheepsbrandstof fungeren. De vrijhandelszone in Zhejiang moet ook het bouwen van entrepot- en overslagcentra inplannen voor ingevoerde granen die speciale quarantaine goedkeuring en inklaring kunnen bieden, te beginnen met de invoer van soja.

SCMP, China Daily


Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar