Zes nieuwe vrijhandelszones in China

China zal zes nieuwe vrijhandelszones (free trade zones, FTZs) instellen. Dat brengt het totale aantal FTZ’s op 18.

Science City in Chengdu een al bestaande Pilot FTZ in Sichuan (foto Xinhua/ Xue Yubin

Plan van de hoogste leiding van politiek en staat

De regering wil met proefprojecten voor de vrije handel, naar eigen zeggen de hervormingen en de openstelling van China verder stimuleren. In deze ‘pilot zones’ zullen nieuwe methodes uitgeprobeerd worden ‘om buitenlandse investeringen te beheren’ en de handel soepeler te laten verlopen. Ook plant het kabinet een ‘herziening van de rol die de overheid kan spelen, zodat de Chinese economie beter aansluit bij de internationale praktijk’. Het besluit is genomen door het Centraal Comité van de communistische partij en door het kabinet. Het hoogste staatsorgaan heeft het aangekondigd.

Specialisatie

De nieuwe FTZ’s komen in de oostelijke provincies Shandong, Jiangsu en Hebei, verder in het zuidelijke Guangxi en Yunnan en in het noordelijke Heilongjiang. De proefprojecten in de FTZ’s zullen van uiteenlopende aard zijn. Shandong zal zich specialiseren in starters, maritieme economie en in de handelsbetrekkingen met bepaalde regio’s van Japan en Zuid-Korea. Jiangsu focust op innovatie en de op export gerichte maakindustrie. Hebei zal in zijn FTZ de internationale goederenhandel ondersteunen en de sectoren biogeneeskunde en gezondheidszorg openstellen voor buitenlandse investeringen. De FTZ’s in Guangxi en Yunnan moeten de samenwerking met de landen van de ASEAN bevorderen. De zone in het noordelijke Heilongjiang zal een knooppunt van transport en logistiek worden om voorzieningen beschikbaar stellen voor samenwerking met Rusland en Noordoost-Azië (Mongolië, Japan, de Koreaanse staten).

Gecoördineerde aanpak

Het besluit om nieuwe FTZ’s in te stellen past in een gecoördineerde aanpak. Een paar weken geleden is de FTZ van Shanghai uitgebreid. Alle kustprovincies zullen voortaan over een vrijhandelszone beschikken. Nieuw is de oprichting van deze zones in provincies die in het zuiden en noorden van China aan buurlanden grenzen. Ze zullen niet alleen de handel met de buurlanden soepeler laten verlopen, maar ook nieuwe kansen bieden aan China’s ‘buitengebieden’. Volgens Han Jian van de Nanjing University Business School, creëert China langs de kust en aan de grenzen ‘één grote aantrekkelijke taart voor buitenlandse firma’s’. Bovendien zullen de 18 ‘pilot FTZs’ deskundig personeel en high-techbedrijven uit het buitenland naar China lokken. Ze bieden immers ‘een beter ondernemingsklimaat aan en meer bescherming van intellectueel eigendom’, aldus Han.

FTZ in Lingang, Shanghai, onlangs uitgebreid (foto Xinhua)

Motivering

Volgens de Chinese overheid hebben de FTZ’s ook nu al een grote aantrekkingskracht voor buitenlandse gelden. In de afgelopen zes maanden zouden ze voor bijna 10 miljard dollar (8,8 miljard euro), of 14% van het nationale totaal aan investeringen uit het buitenland, hebben opgebracht. Buitenlandse waarnemers relativeren dat succes. Zij menen dat de uitbreiding moet zorgen voor betere prestaties van het FTZ-model. Daarmee zou China zich beter kunnen beschermen tegen de handelsaanvallen vanwege de VS. Buitenlandse bedrijven dringen daarbij aan op een grotere openstelling van nog meer Chinese sectoren waarvan ze tot nog toe uitgesloten waren. Wang Shouwen, viceminister voor Handel, beaamt dat de FTZ’s China een alternatief moeten bieden tegen het opkomende mondiale protectionisme. Daarom horen ze bij andere maatregelen voor een grotere openstellig van China, zegt Wang. De viceminister noemt daarbij kortere ‘negatieve lijsten’ (van verboden investeringssectoren), meer toegang tot de financiële sector en de Wet op de Buitenlandse Investeringen die onlangs is aangenomen.

Bronnen: Xinhua, South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *