Nieuw plan voor strategische opkomende sectoren

De Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie en drie ministeries hebben een plan afgekondigd om de strategische opkomende sectoren te bevorderen. De modernisering van de nijverheid speelt een kritische rol in het upgraden en optimaliseren van de industriële – leveranciersketen en vormt een onderdeel van het ‘dual circulation’ ontwikkelingsmodel.

Industriële robots een deel van het plan

De gemeenschappelijke richtlijn gaat uit van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie en de ministeries van Financiën, het ministerie van Wetenschap en technieken en dat van Industrie en IT. Bedoeling is via staatsplanning – en investeringen een volledig strategisch nijverheidssysteem op te bouwen. Volgens officiële statistieken waren de strategisch opkomende sectoren vorig jaar goed voor 11,5% van het bnp en dat is een stijging met 3,9% in vergelijking met 2014.

Domeinen

Gezien het traditioneel arbeidsintensief maakwerk ontmoedigd wordt, stelt China zijn hoop voor groei op deze nieuwe gebieden. Het plan houdt 10 strategische opkomende industriële bases in met wereldwijde invloed, 100 strategische clusters met internationaal concurrentievermogen en 1000 strategisch opkomende industriële ecosystemen met unieke voordelen . Het plan identificeerde 8 domeinen om prioritair in te investeren. 5G netwerken, biotech en vaccins, high-end maakwerk zoals industriële robotica, nieuwe materialen voor vliegtuigen en voor chips, nieuwe energie, groene technologie en uitrusting; slimme en nieuwe energie voertuigen en creatieve digitale bedrijven.

Gedetailleerd

China lanceerde al een gelijkaardig plan in 2009 om staatshulp te verstrekken aan zeven sectoren, maar dit resulteerde in meerdere gevallen van dubbelbouw met overcapaciteit in de productie van zonnepanelen. Een gelijkaardig plan “ Made in China 2025 werd op klein vuur geplaatst na klachten uit Washington en Brussel. Het nieuwe plan is meer gericht en gedetailleerd, zo heet het. Het identificeert niet enkel de domeinen in het algemeen, maar noemt ook specifieke producten die China wil ontwikkelen. In het geavanceerd maakwerk zal China bijvoorbeeld middelen inzetten in de ontwikkeling van industriële robots, luchtvaart uitrusting, computer chips; energiezuinige motoren en 5-assige werktuigmachines. De nationale overheid zal aan de lokale besturen en de banken vragen meer hun fondsen te leiden volgens hun richtlijnen. Ook staatsondernemingen wordt gevraagd een leidende rol te spelen en onderzoek, innovatie en industrie te verrichten in het kader van de uitgestippelde strategie.

Het plan maakt deel uit van Xi Jinpings dual circulation ontwikkelingsmodel dat een antwoord is op toenemende externe vijandige sentimenten. Onderzoeker Zhou You van denktank CCID Consulting vindt dat de opkomende strategische sectoren een belangrijke rol zullen spelen in het upgraden en de optimalisering van de Chinese industriële- en leveranciersketen en de modernisering van de industrie in het algemeen. Zhou meent nog dat dit de stijgende druk van milieu- en arbeidskosten kan verlichten.

Bronnen China Daily, SCMP

Lees ook chinatalk.nl over ‘China-zet-in-op-nieuwe-infrastructuur’

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *