China viert 100 jaar afschaffing keizerrijk

China viert dit weekend dat 100 jaar geleden de burgerlijke revolutie uitbrak die leidde tot de omverwerping van het keizerrijk. President Hu Jintao deed een oproep aan de landgenoten van Taiwan tot vereniging om de door Sun Yat-sen gewenste verjonging van de Chinese natie te verwezenlijken.
10 oktober 1911 brak in Wuhan een opstand uit die het startsein was van een beweging die zou leiden tot het aftreden van de laatste keizer Puyi in 1912. De republiek die nadien ontstond was de eerste in Azie. Zowel in Taiwan als in de Volksrepubliek wordt de afschaffing van het keizerrijk gevierd en in Peking gebeurde dit in een meeting in de “Grote Hall van het Volk” .  Hu Jintao die de kerntoespraak hield, bestempelde deze revolutie als een “door en door moderne, nationale en democratische revolutie” die de wereld schokte en ongeziene sociale verandering in China te weeg bracht. Niet enkel moesten de mannen niet langer hun haar in een paardenstaart dragen en de vrouwen hun voeten binden, maar ook startte de emancipatie na duizenden jaren onderdrukking en afsluiting van de buitenwereld. Hu citeerde de leider van de revolutie uit 1911 Dr Sun Yat-sen die zei: “ Als China machtig en voorspoedig wordt, zal niet enkel de standing van onze natie hersteld worden, maar zullen we ook een grotere verantwoordelijkheid in de wereld kunnen opnemen.” Volgens Hu zal de verjeugdiging van de Chinese natie waar Sun Yat-sen naar streefde, maar kunnen verwezenlijkt worden door de vereniging van alle Chinezen rond de Taiwan-engte. Hij pleitte voor een vreedzame hereniging met Taiwan, wat in het belang is van alle Chinezen waaronder ook de landgenoten uit Taiwan.
Tijdens de meeting kwam ook Zhou Tiening aan het woord die de voorzitter is van het Centraal Comité van het Revolutionair Comité van de Kuomintang en die in naam sprak van de 8 niet-communistische partijtjes. Hij verklaarde dat de “geschiedenis ten volle bewijst dat de Chinese communisten de sterkste supporters, de nauwste samen werkers en de meest loyale erfgenamen zijn van het revolutionair objectief dat Sun Yat-sen zich had gesteld”.  Meer nog hij zei “zich te realiseren dat zonder de CPC er geen socialistisch China zou zijn en nog minder de verhoopte grote verjeugdiging van de Chinese natie”, aldus nog Zhou die eveneens vicevoorzitter is van het permanent bureau van het Nationaal Volkscongres. Ook hij hamerde op de noodzaak van hereniging met Taiwan. Op de meeting was ook de 85-jarige Jiang Zemin aanwezig die een tijdje geleden door media in Hong Kong voor dood werd verklaard. Maandag volgt de viering in Taiwan.
Zie ook discussieuitzending Dialogue aflevering 1;  Dialogue alfevering 2 (Beide 28 min)

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “China viert 100 jaar afschaffing keizerrijk

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *