Chinese groei haalt doelstelling voor 2023

Het Chinese bbp groeide in 2023 met 5,2%. Daarmee zit het boven de doelstelling van 5%. Het cijfer is het resultaat van een combinatie van negatieve en positieve factoren. Westerse commentatoren spraken al vooraf van ‘tegenvallend’ maar premier Li is tevreden.

Chinese chipfabriek Foto Xinhua Disclaimer

Het National Bureau of Statistics (NBS) berekende dat de groei van het Chinese bbp 5,2% bedraagt voor 2023. In april had het Nationaal volkscongres ‘ongeveer 5%’ vooropgesteld als doelstelling;

In 2022 steeg het bbp met 3%. Die lagere groei was het gevolg van de Covid-19 maatregelen.

Het totale bbp bedraagt nu 126 biljoen yuan, zowat 17,7 biljoen dollar, of 12.500 dollar per persoon.

De toegevoegde waarde in de industrie steeg met 4,6%, minder snel dan het bnp, wat erop wijst dat de groei in 2023 eerder gedreven werd door de dienstensector.

De investeringen in vaste activa stegen met 3% en de handel in gebruiksgoederen met 7,2%. Dit wijst erop dat bedrijfsinvesteerders en kopers van woningen dit jaar afwachtten en dat de overheidsinvesteerders geremd werden door schuldenlast, maar consumenten kochten vlot gebruiksgoederen.

Positieve en negatieve factoren

De groeidoelstelling is gehaald ondanks externe druk en interne tegenstellingen.

De vraag uit het buitenland daalde doordat de economie van de ontwikkelde landen het slecht deed. De buitenlandse investeringen daalden door toenemende geopolitieke spanningen, pogingen om productieketens buiten China op te zetten, en ook door de hoge Amerikaanse rentevoet die veel financieel kapitaal aantrok. Intern gaat de sanering van de vastgoedmarkt verder, met een sterke daling van de speculatieve huizenbouw en gevolgen op de hele bouwsector en op de schulden van lokale besturen die rekenden op de opbrengsten uit de verkoop van bouwgronden.

Dat desondanks de doelstelling gehaald werd is te danken aan de toegenomen binnenlandse consumptie, de overheidssteun aan investeringen, vooral in hoogtechnologische sectoren en de diversificatie van buitenlandse markten, waarbij de ontwikkelingslanden samen voor het eerst meer handel met China dreven dan de ontwikkelde landen. Ook het Westerse ‘derisken’, gedeeltelijk loskoppelen van China, verloopt minder gemakkelijk dan beoogd.

Na het turbulente jaar 2022 versnelde de groei in het eerste en tweede trimester van 2023 om halfweg het jaar opnieuw te vertragen. In de tweede jaarhelft kwam de overheid daarom tussen met steunmaatregelen voor privébedrijven, betere voorwaarden om een woning te kopen en selectieve kredieten opdat promotoren vastgoedprojecten zouden kunnen afwerken, In oktober gaf de nationale regering buiten het normale budget uitzonderlijk kasbons uit ter waarde van één biljoen yuan (137 miljard dollar), voornamelijk om investeringen door lokale besturen te steunen.

Duurzame groei of ‘teleurstellend’?

In een toespraak op het World Economic Forum in Davos benadrukte premier Li Qiang dat China geen gebruik heeft willen maken van paardemiddelen om de economie op korte termijn sneller te laten groeien terwijl de risico’s op langere termijn zich opstapelen. Het belangrijkste is dat het land gedurende een lange periode van expansie een solide basis heeft gecreëerd die het zal toelaten ook op langere termijn verder te groeien.

De premier voorziet dat de Chinese gezinnen met een middelhoog inkomen in tien jaar zullen aangroeien van 400 tot 800 miljoen.

Buitenlandse media vertellen over het algemeen dat de Chinese groei ‘teleurstellend’ is. Daarbij vergelijkt men de Chinese groei selectief met die van India (6-7%). Maar in de VS wordt de groei op slechts 2,8% geschat, in de EU op 0,6%, en Duitsland zit in een recessie. Men vergeet daarbij gemakshalve ook dat de doelstelling die de Chinese regering zich bij het begin van het jaar stelde wel degelijk overtroffen is.

Bron: Xinhua, Global Times, Caixin

Print Friendly, PDF & Email