Chinese smartphones doen het goed

3 van de meest verkochte smartphones zijn Chinees waarbij vooral de opkomst van Xiaomi opvalt. Het aandeel van marktleider Samsung is aan het afkalven, terwijl Microsoft/Nokia nauwelijks van de grond komt.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Beenhouwer op markt met zijn smartphone


Tijdens het afgelopen kwartaal werden wereldwijd 295 miljoen smartphones verkocht terwijl dit in Q2 van 2013 233 miljoen bedroeg. Marktleider Samsung zag echter het marktaandeel afkalven van 32,6 % vorig jaar naar 25,2 %. De Chinese rivalen gaan echter vooruit, aldus de cijfers van Strategy Analytics. Apple blijft tweede maar zag ook het aandeel verminderen van 13,4 % naar 11,9%. Huawei kende een verdubbeling van de verkoop tot 20 miljoen waardoor het 6,9 % marktaandeel is, gevolgd door Lenovo dat er 15,8 miljoen verkocht, goed voor 5,4% van de markt. Beiden genieten van een thuisvoordeel op de binnenlandse markt die snel uitbreidt. Verrassing is het 5,1 % globaal marktaandeel van Xiaomi dat een jaar geleden nauwelijks 1,8 % van de markt bezat. LG volgt nadien. Analisten schrijven het succes van de Chinese merken ook toe aan de smartphones met gemiddelde en lage prijs waardoor de Chinezen sterk staan. Zowel ZTE als Xiaomi zouden in de toekomst meer de internationale markt opgaan. Samsung, dat de slechtste winstcijfers voorlegde sinds 2 jaar, gaat zich meer concentreren op de smartphones met een gemiddelde prijs.
Microsoft Nokia bezit echter maar 3 % van de markt in China. Wereldwijd dankt Microsoft 16.000 SAMSUNG CAMERA PICTURESpersonen af waarvan wellicht een duizendtal in China. Smartphone productie zou overgeheveld worden naar Hanoi, zij het dat er wat vervaardiging zou behouden worden in Beijing en Dongguan. Tegen de besparingsplannen was er vrijdag een protest van het personeel. De productie van de Xbox spelconsole zou niet onder de besparingen lijden evenmin als het onderdeel cloud computing. Microsoft hoopt dat Cortana de Windows Phone kan helpen marktaandeel te winnen. Cortana is Microsofts antwoord op Apples Siri: het verzamelt inlichtingen over het gedrag van de klant, slaat deze op in een folder Notebook en kan daardoor sneller antwoorden op specifieke vragen. De Chinese versie van Cortana werd 3 maanden later gelanceerd dan de Engelse, houdt rekening met lokale specifieke factoren en zal volgende maand voor de Chinese klanten beschikbaar zijn.
In China zelf werden tijdens het eerste semester 200 miljoen smartphones verkocht, wat een vooruitgang is met 20%. De e-commerce verhandelingen groeiden met 26%. Er is een verschuiving van de gebruikte toepassingen die in het verleden vooral ontspanning, muziek en spellen betroffen naar financiële, transport en geneeskundige applicaties. Eind juni telde China 14 miljoen 4G-gebruikers en 471 miljoen 3Gers.
Bronnen: SCMP, ce.cn
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *