De stand van zaken 194

 “China doet beter dan Korea in scheepsbouw”

scheepsbw3Volgens een rapport van het Korea Institute of Industrial Technology heeft de Chinese scheepsbouw de voorbije 2 jaren de Koreaanse achter zich gelaten op de 3 indicatoren: nieuwe bestellingen, productie en de bestellingen in afwerking die goed zijn voor 30% van de wereldproductie. Vooral in de gesofistikeerde schepen als boorplatforms op zee, windmolens op zee, kraanschepen en baggerschepen wint China marktaandeel. De Chinese scheepswerven in deze high-end segmenten brachten $ 25,5 miljard op wat 30% meer is dan de Koreaanse nijverheid. China bouwt momenteel op bestelling van een Indonesisch staatsbedrijf te Qingdao ook het eerste schip met gecomprimeerd aardgas.

Succes in bestrijden overcapaciteit

Volgens een rapport van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie heeft China het afgelopen semester succesvol gestreden tegen overproductie.  In de sectoren staal en elektrolytisch aluminium daalden de investeringen met respectievelijk 8,4% en 31% op jaarbasis. De staalfabrieken die weer winst beginnen te maken, rapporteerden een gecombineerde winst van 2,85 miljard yuan. Tijdens de eerste 4 maanden maakten de cementbedrijven 17 miljard winst, m.a.w. ze gingen meer dan 100 % vooruit. Scheepsbouwers kregen 78 % meer bestellingen op jaarbasis. Kleine fabriekjes in de genoemde sectoren werden gesloten.

Bouw 3 dokken in  zeehaven van Lamu (Kenia)

lapssetDe Keniase president Kenyatta heeft vrijdag met het China Communications Construction Company een contract ter waarde van $ 480 miljoen getekend voor de bouw van de eerste 3 dokken van de zeehaven van Lamu. Vijftig miljoen is al vrijgemaakt  voor de eerste fase van dit zogeheten Lamu Port — South Sudan — Ethiopia Transport Corridor Project (LAPSSET) dat de oostkust van Afrika met de westkust wil verbinden. Gehoopt wordt dat het initiatief ook de interesse wekt van de privésector want de corridor omvat nog 29 bijkomende aanlegplaatsen en zou in totaal $ 24 miljard gaan kosten. Alleen al de uitbouw van de  haven van Lamu met zijn 32 dokken vereist $ 3,1 miljard, de spoorweg kost 7,1 miljard en de oliepijplijn 5 miljard. De haalbaarheidsstudie voorspelt dat tegen 2030 de haven 24 miljoen cargo per jaar kan overslaan.

Thailand: licht op groen voor SST naar China

thaillsstThailands militaire junta heeft nu toch twee projecten voor supersnelle treinen naar China goedgekeurd ter waarde van $ 23 miljard. Ze zullen China verbinden met het noordelijke landsdeel en de treinen zullen rijden tegen 160 km/u. De ene lijn van 737 km kost $10 miljard, de tweede van 655 km kost $ 10 miljard. De bouw zal volgend jaar aangevat worden en afgewerkt zijn tegen 2021. De twee lijnen maken deel uit van een achtjarenprogramma dat de verouderde spoorwegen waarbij de treinen gemiddeld 50 km/uur rijden wil moderniseren. Voor China betekenen de 2 lijnen een betere integratie met zuidoost Azië en de mogelijkheid tot betere economische samenwerking. Hoe de financiering zal verlopen, moet een werkgroep nog uitmaken.
Juli PMI bekend
De nijverheids-PMI (purchasing managers index ) in juli steeg tot 51,7 het hoogste niveau sinds 2 jaar. Bij de subindexen ging de productie index de hoogte in tot 54,2 terwijl deze voor de nieuwe bestellingen de hoogste was sinds mei 2012. De PMI bij de diensten ging lichtjes achteruit tot 54,2. Een cijfer boven 50 wijst op expansie.

Wanda wil de grootste zijn

wandaVoorzitter en stichter Wang Jianlin van Dalian Wanda Commercial Properties wil dit jaar de grootste vastgoedfirma ter wereld worden. Zijn bedrijf wil verwervingen doen in de sectoren cultuur, ontspanning, kleinhandel en luxehotels aldus Wang die grapte ook CNN te willen kopen. Vorig jaar steeg het inkomen van Wanda met 30% tot 186 miljard yuan ($ 30,9 miljard) en het streefcijfer tegen 2020 bedraagt $ 100 miljard. Zijn doel is van Wanda een bekende merknaam te maken zoals Wal-Mart, IBM of Google.

Goudreserve ontdekt in Xinjiang

goldmineGeologen hebben in Xinjiang een grote goudmijn die mogelijks $ 6,46 miljard waard is. Met 127 ton die eventueel tot 200 ton zou kunnen oplopen, is het de grootste goudmijn die ooit in Xinjiang werd ontdekt. De reserve bevindt zich in het kanton Uqar nabij Kirgizië. China had een halfjaarproductie van 211 ton tijdens het eerste semester. De vraag naar goud zakte tijdens deze periode naar 569 ton terwijl dit het jaar voordien nog 707 ton bedroeg, aldus gegevens van de China Gold Association.

Huizenprijs weer omlaag

huisprijsdownVolgens het onderzoek door China Real Estate Index System naar de huizenprijs in 100 steden daalde de gemiddelde prijs met 0,81% in juli. In de 100 steden kenden 76 steden een daling en 24 steden zagen een stijging. De prijzen daalden in alle 10 de grootste steden waarbij ook Beijing en Shanghai. De sector dringt aan op een versoepeling van het krediet opdat het vastgoed dat instaat voor 15% van het BNP zou herleven. Een Reuters-opiniepeiling bij 15 analisten voorspelt dat de prijs van de huizen dit jaar met 0,5% zal stijgen.
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *