Compromis gevonden bij Postal Union

De landen van de Universal Postal Union (UPU) hebben een compromis gevonden om te vermijden dat de VS uit de organisatie zou stappen. Het versturen van pakketjes uit ontwikkelingslanden naar de grote ontvangers wordt duurder. VS-afgevaardigde Navarro spreekt van een succes voor de harde VS onderhandelingstechniek.

Een jaar geleden bracht de VS de UN-Postorganisatie op de hoogte van haar voornemen de UPU te verlaten indien China als ontwikkelingsland nog langer van een goedkoop tarief zou blijven genieten. De VS vond dat de goedkopere posttarieven voor ontwikkelingslanden tot een vloed van invoer geleid hebben en dit vooral uit China. Volgens VS-onderhandelaar Navarro betaalt de VS jaarlijks 400 miljoen $ bij voor deze verzendingen. 34 landen werden het na twee dagen discussiëren eens over een compromis dat er toe zal leiden dat de ontwikkelingslanden meer gaan betalen. Canada, Brazilië en verschillende Europese landen steunden het VS-standpunt. Navarro deed overigens een expliciet beroep op de NATO-solidariteit. .

De overeenkomst voorziet dat landen als de VS die jaarlijks voor meer van 75.000 ton pakketjes en post invoeren vanaf januari 2021 zelf hun tarieven mogen bepalen voor het verdelen van buitenlandse post. Vanaf juli 2020 mag dit tot 70% bedragen van de binnenlandse post. Momenteel bedraagt de verzendingsprijs voor een pakket van 2 kg binnen de VS tussen 19 en 23 $, terwijl de Chinese Post maar 5 $ betaalt om het naar de VS te verzenden, aldus gegevens van de US Postal Service. China heeft ook het compromis aanvaard, allicht om erger te vermijden.

Navarro sprak na afloop van een historische overwinning. Hij vond dat de harde Trump benadering meer bereikte met de UPU dan wat de VS de voorbije 20 jaar verwezenlijkte. Feit is dat de instelling die opgericht werd in 1874 niet bepaald aangepast was aan de recente evolutie van e-commerce waarbij consumenten uit rijke landen gemakkelijk goedkope goederen kunnen kopen uit landen waar de prijzen laag liggen. UPU directeur generaal Hussein was blij dat een catastrofale breuk werd vermeden. Hij gaf wel toe dat eenmaal een land zelf zijn tarief bepaalt en dat de hogere kosten doorgerekend worden naar de eindgebruiker.

Volgens medestichter Fredrik Gronkvist van Chinaimportal zullen Chinese uitvoerders minder de weerslag van het akkoord ondervinden omdat dit enkel individuele zendingen betreft. Chinese uitvoerders die via het schip of via luchtvracht collectief verschepen, vallen hier niet onder. De meeste Chinese uitvoerders exporteren immers niet pakket per pakket naar het buitenland en e-commerce firma’s verhuizen hun voorraad bv. naar pakhuizen in de VS zelf.


Bronnen  FT, Reuters, The Guardian, SCMP

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar