COSCO tekent privatiseringsdeal haven Piraeus

Verschepingsgigant COSCO heeft vrijdag het contract getekend waarbij het meerderheidsaandeelhouder wordt in de Griekse haven van Piraeus. Voorzitter Xu Rong beloofde na de ondertekening speciale aandacht te zullen besteden aan de arbeidsverhoudingen zodat de personeelsleden het goed zouden hebben.

piraeuscoscoCOSCO verkreeg in 2008 voor 35 jaar de rechten om  pier twee en drie uit te baten in de Griekse haven Piraeus. Ondertussen blijkt uit statistieken van Containerisation International dat Piraeus in 2011 en 2012 de meeste aangroei zag van trafiek onder 100 havens. Vorige week tekende voorzitter Xu Lirong in het kabinet van premier Tsipras de overeenkomst waarbij COSCO eerst 280 miljoen euro betaalt om 51 % van de aandelen te verwerven in de haven. Binnen 5 jaar volgt dan nog eens 88 miljoen euro om 16 % te verwerven op voorwaarde dat de beloofde investeringen werden uitgevoerd. COSCO heeft zich immers ook verbonden om tijdens de komende 10 jaar voor minstens 350 miljoen euro te zullen investeren. Bij de nieuwe projecten wordt de bouw van een cruise scheepsterminal genoemd en ook een plaats voor scheepsherstelling.
Premier Tsipras zei bij de ondertekening dat na de uitvoering van de overeenkomst de tijdspanne waarin goederen langs de tsiprascosconieuwe zijderoute naar Europa gebracht worden, nog verder ingekort wordt.  De premier voegde er aan toe dat Griekenland open staat voor investeringen op voorwaarde dat die de arbeidsverhoudingen en het milieu respecteren. De Griekse president Pavlopoulos hoopte zaterdag dat er nog meer Chinese investeringen naar Griekenland zullen vloeien. ‘Griekenland zal China helpen om dichter te komen tot de Europese Unie’ waarop voorzitter Xu repliceerde: ‘Ons doel is van de Piraeus haven de grootste container hub van Europa te maken’. Hij beloofde de Griekse president nog speciale aandacht te zullen besteden aan de arbeidsverhoudingen zodat de personeelsleden beschikken over de beste arbeidsomstandigheden.
Toen het nieuws van de ondertekening vrijdag bekend raakte verlieten dokwerkers het werk om in Athene te protesteren waarbij ze zich afvroegen: “Als de Chinezen de haven van Piraeus kunnen doen draaien, waarom kan de Griekse staat dit niet?” In de marge van de deal werd nog bekend dat de Griekse premier uitgenodigd werd voor een bezoek aan China in juni.
Bronnen: FT, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *