De aardbeving in Sichuan: herdenken en heropbouwen

CHENGDU Het Chinese volk, de overheid en de media herdenken uitgebreid en massaal de aardbeving van 12 mei 2008.  Zie http://www.chinaview.cn/09wenchuan/index.htm , http://www.chinadaily.com.cn/china/2009wenchuan/index.html  en http://www.chinadaily.com.cn/photo/2009-04/04/content_7649619.htm (diavoorstelling)
Veel aandacht gaat naar lessen en conclusies, zowel uit zware gevolgen als uit successen bij de wederopbouw. Het brandpunt daarbij is de kwestie van de schoolgebouwen. Onderzoekers hebben in totaal 5335 doden onder de scholieren geteld en 546 verminkten. In de aardbeving met een kracht van 8.0 zijn duizenden scholen ingestort. Meer dan drieduizend scholen moesten worden heropgebouwd en de provinciale regering heeft toegezegd dat tegen het eind van dit jaar 95 procent van de scholieren weer onderwijs zal kunnen volgen in een echt schoolgebouw. Bij de bouw zullen de autoriteiten er streng op toezien dat de constructie veilig is en ook voor de toekomst gegarandeerd wordt. Volgens een ingenieur zullen de gebouwen van nu bestand zijn tegen een aardbeving van 9.0 op de schaal van Richter.  In heel China zijn vanaf juni 2008 scholen op veiligheid geïnspecteerd.
Het maatschappelijke debat over dit specifieke aspect, dat onmiddellijk na de ramp ontstond, is nog niet afgerond en de media, ook de meest officiële, geven dat duidelijk weer. Er zijn burgers, ouders die hun kind hebben verloren bijvoorbeeld, die een strenge vervolging eisen voor wie de regels voor een veilige bouw heeft overtreden. Toen een hoge ambtenaar van justitie in Sichuan onlangs de mening uitte dat een verregaand onderzoek onbegonnen werk was en dat ook nog andere factoren dan menselijk falen een rol hadden gespeeld, kreeg hij van meer dan tienduizend netizens de wind van voren. Het onderzoek loopt nog steeds, vervolging van bepaalde personen is niet uitgesloten, maar de overheid legt duidelijk de prioriteit bij het herstel en het letterlijke en figuurlijke bouwen aan de toekomst.
Sinds 1 mei is er een nieuwe wet van kracht over de constructie van ziekenhuizen en scholen en over voorzorgsmaatregelen en hulpverlening bij aardbevingen.  Het Rode Kruis heeft een voorlichtingscampagne die speciaal op scholieren is gericht.
De Chinese media berichten uitgebreid over de miljardeninvesteringen en de vooruitgang bij de wederopbouw, nazorg, arbeidsvoorziening en herhuisvesting.
Op 12 mei zelf waren er plechtigheden. Het hele volk werd opgeroepen om de slachtoffers te herdenken en de locaties van de ramp zelf waren open voor de nabestaanden om te rouwen. Twaalf Mei is uitgeroepen tot een jaarlijkse officiële Dag voor de Preventie en Bestrijding van Natuurrampen.
De regering heeft een Witboek uitgegeven over de oorzaken van ecologische en andere natuurrampen en over de inspanningen om die zoveel mogelijk te voorkomen of te milderen. http://www.chinadaily.com.cn/china/2009-05/11/content_7763883.htm
0013729e4ad90b60ea5612xin_48205061220159681572126
Ook in het onlangs uitgegeven Actieplan voor de Mensenrechten is hoofdstuk 9 gewijd aan ‘de heropbouw van de gebieden getroffen door de verwoestende aardbeving in Wenchuan, Provincie Sichuan’. De overheid garandeert het respect voor de slachtoffers en hun nabestaanden, onder andere door in te gaan op hun eis om de slachtoffers precies te tellen en uit de anonimiteit te halen. Ook zal er strenge controle zijn op het aanwenden van financiën en materialen, met strenge straffen voor oneigenlijk gebruik.
De Chinese regering maakt een keuze voor een preventief en constructief beleid gericht op de toekomst, eerder dan een repressief beleid dat uit is op een vergelding voor de fouten uit het verleden.

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “De aardbeving in Sichuan: herdenken en heropbouwen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *