De Digitale stand van zaken 49


TCL: LCD-lijn van 8,5 generatie
–Amper in 2009 begonnen met de productie van Lcd-schermen, heeft TCL na 25 miljard geïnvesteerd te hebben ’s werelds grootste 110 inch hoge definitiescherm 3D-scherm vervaardigd. Nu heeft de firma van 3500 personeelsleden een lijn van de 8,5-ste generatie die 20 miljoen Tv’s per jaar kan produceren. Daarmee is China niet ten achter op Japan en Zuid-Korea, aldus algemeen directeur Qi Chengyuan bij de hightech afdeling van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie. Volgens Qi vervaardigde China vorig jaar 120 miljoen Tv’s waarvan 84 % LCD-modellen. 42 miljoen Lcd werden verkocht in China. Vorig jaar werd 6 miljoen 3d-Tvs verkocht en dit jaar zou dit aantal groeien tot 20 miljoen. Tegen 2015 wil China wordt verwacht dat China leider wordt in de vervaardiging en onderzoek van Lcd-schermen.
Mediagroep verwerft Shanda-spellenfirma’s
–De Zhejiang Daily Media Group heeft 2 online-spellenfirma’s opgekocht van Shanda en telt 3,4 miljard neer voor de Hangzhou Bianfeng Network Technology en de Shanghai Haofang Online Information Technology Co. Shanda had beiden in 2004 opgekocht voor in totaal 80 miljoen $.China moedigt consolidering in de mediasector aan en de traditionele mediafirma’s in Zhejiang en Guangdong zijn daarbij leiders want hun traditionele business kalft af. Naar verwachting zal de verwerving in de nieuwe media door de groep van Zhejiang Daily nadien nog navolgers krijgen. Shanda wil zich van zijn kant concentreren op zijn sterk punt: het spel van online rolspellen, waar het te maken heeft met sterke concurrentie van Tencent,
Facebook koopt Instagram
Facebook heeft tegen 1 miljard $ Instagram opgekocht met het oog op de Chinese markt. Instagram dateert maar uit 2010 en is een foto-sharing applicatie met midden vorig jaar 20 miljoen gebruikers. De Android-versie werd een miljoen maal gedownload tijdens de dag na de lancering. Gebruikers kunnen er hun foto’s bewerken met 17 filters en deze dan posten op sociale netwerksites zoals Sina Weibo. De Instagramgebruikers hebben vorig jaar 400 miljoen foto’s geüpload. Volgens Facebook-stichter Zuckerberg zal Instagram onafhankelijk blijven en verder kunnen samenwerken met andere sociale netwerksites.
Radio en TV in Tibetaanse kloosters
In alle 231 kloosters uit de omgeving van Lhasa is zowel radio en TV nu te capteren. De monniken hebben nu toegang tot 9 radio- en 51 Tv-kanalen. Nog dit jaar moet dit in alle Tibetaanse kloosters een feit zijn. De infrastructuur is af in Qamdo en Xigaze. Ook 2000 Tibetaanse kranten worden gratis in de abdijen bezorgd en van de regionale regering kregen ze 170.000 gratis boeken. Zopas werd ook in Nyinchi-prefectuur een pilootproject opgestart om internet beschikbaar te maken op dorpsniveau (foto)
Q1: Lenovo’s verkoop +44%
Lenovo zag gedurende het eerste kwartaal een aangroei van de verkoop van PCs en laptops van 43 %: namelijk van8,1 Miljoen in Q1-2011 naar 11,7 miljoen in Q1-2012. Zo zit het met 13 % marktaandeel op de hielen van HP. Lenovo mikt in China vooral op een verhoging van de PC-penetratiegraad in opkomende steden.(SCMP) Overigens heeft Lenono bekend gemaakt om op 9 mei haar smart-TV te zullen lanceren in China.
China grotere filmmarkt dan Japan
China deed tijdens het eerste kwartaal haasje over met Japan wat betreft de bioscoopmarkt. Dit heeft echter hoofdzakelijk te maken met de bioscoopontvangsten die met een derde stegen tot 13 miljard en minder met eigen productie want de gehele sector is goed voor 17 miljard.  Het aantal bioscoopschermen groeide in China van 4753 in 2006 tot 10.700 in 2011. Een gemiddelde Chinees gaat maar 0,3 maal naar de bioscoop per jaar terwijl dit in IJsland 5 maal jaarlijks is. Buitenlandse firma’s kregen de garantie dat ze meer films zullen mogen vertonen dan in het verleden. Toch zijn ze nog niet tevreden omdat ze menen dat de rechten op hun films voor distributie op DVD of kabeltelevisie niet voldoende gegarandeerd lijken.
Recordblogger: 1,6 miljoen posts

Op een jaar tijd heeft internetter met naam KaNgKaN 1.624.112 berichten gepost op Sina Weibo. Dit zou 1,5 berichten zijn per minuut. In werkelijkheid heet hij Zhang Liwei en is uit Nanchang, maar leeft in Peking. Eerst werd gedacht dat het een robot betrof, maar hij chat en deelt ook gevoelens met anderen. Hijzelf beweert een gewone burger te zijn die niets te verbergen heeft.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *