Op een groen blaadje 86

De stedelijke uitdaging en het erfgoed
–Op een colloquium te Wuxi werd bekend dat tussen 1996 en 2010 de verstedelijkte ruimte verdubbelde tot 40.000 km2. Dit houdt gevaren in want in steden ging oud erfgoed tegen de vlakte om plaats te maken voor brede wegen of grootwarenhuizen en te lande gingen zelfs typische dorpen verloren. De administratie voor het erfgoed is tijdens het twaalfde vijfjarenplan bezig een lijst te maken van Chinees werelderfgoed. Verantwoordelijke Tong Mingkang beloofde ook een vroegtijdig waarschuwingssysteem voor dringende gevallen. Onlangs kwam Peking op een slechte manier in het nieuws door de afbraak van een voormalige woonst van een bekend architectenkoppel (foto).Momenteel heeft China 41 door de UNESCO erkende sites van werelderfgoed.
Hoofdstad investeert 2,4 miljard in verkeer
–De hoofdstad Peking plant dit jaar 2,4 miljard te investeringen om het verkeer vlotter te laten verlopen. Het betreft maatregelen voor de verbetering van het microverkeer in de buurt van 24 projecten: deze betreffen projecten rond scholen, buurtgemeenschappen en parken. De stad investeerde vorig jaar al 1,6 miljard in 12 projecten van microverkeer. De hoofdstad telt al 5 miljoen voertuigen.
Dakterrassen tegen fijn stof
Het bestuur van Peking plant tegen eind dit jaar op 100.000 m2 daken groen te planten. Dit is niet enkel gunstig voor de vermindering van het koolstofgehalte,  maar het reduceert ook het fijn stof en zorgt voor afkoeling. .Daarnaast voorziet het stedelijke groenplan dat 13.000 ha grond rond de zesde ring bebost worden.
Tibet legt wegen naar kloosters
Tibet besteedt 1,5 miljard yuan aan de bouw van wegen naar de kloosters. Tegen 2015 moeten 70 % van de kloosters via asfaltwegen te bereiken zijn, tegen 2020 100%. Tibet heeft 1700 geregistreerde kloosters met 46.000 monniken en nonnen.
WB-steun voor groene buurten.
De Wereldbank (WB)geeft de provincie Guangdong 1 miljoen $ hulp om de eerste reeks van koolstofarme buurtgemeenschappen op te starten. Zij gaan model staan voor andere buurten in China. Het geld zal worden aangewend om experten te betalen, het uitwisselen van technologie en management, de aanschaf van koolstofarme infrastructuur, training, onderzoek en sensibilisatie. De uitgekozen buurtgemeenschappen zullen uitgeselecteerd worden door een strikte keuring van WB-experten na een openbare aanbesteding.
200 kandidaten voor 20 sorteerposten
Kanton heeft de 20 eerste  vacatures voor afvalsorteerders uitgeschreven  en 200 personen kwamen er op af. Het pilootproject wordt opgestart in het district Tianhe die de 20 aanwerft voor vier straten. Momenteel behandelt Kanton 12.000 ton afval per dag en het sorteren is een effectieve weg tot de vermindering ervan. Momenteel krijgt een afvalsorteerder 4000 yuan per maand en de kandidaten moeten een hogere scholing gevolgd hebben. Niet eenvoudig die afvalwetenschap.
Ook Job verlies bij LDK-Solar
LDK-Solar de tweede producent van silicium zonnepanelen heeft meegedeeld dat ze alle werkers zal afdanken die ze de voorbije 3 jaren heeft aangeworven. Volgens de First Financial Daily werd al begonnen met de reorganisatie. De sector zit wereldwijd in de put: het Duitse Q-cells ging de fles op en ook China’s grootste producent van dito onderdelen Suntech Power plant een significant aandeel afdankingen Bron wantchinatimes

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *