De stand van zaken 115

Straks ook grootste robottenmarkt
–De snelst groeiende markt voor robots bevindt zich in China, meldt Gudrun Litzenberger, secretaris-generaal van de Internationale Federatie voor Robots. Ze verwacht dat de vraag er tegen 2014 zal stijgen tot 32.000 eenheden en dat China daarmee wereldwijd de grootste gebruiker van robots wordt. Dat de programmeerbare machines populair zijn in China en voor vele doeleinden kunnen worden ingezet, was vorige week duidelijk op de International Industry Fair in Shanghai. Robots die letterlijk de degens kruisten, pingpong speelden of zich aan een dansje waagden, was geen ongewoon zicht op de internationale beurs. Industriële robots zijn energie-efficient en kunnen complexe taken uitvoeren. De beroepsbevolking krimpt waardoor de arbeidskosten toenemen en de Chinese bedrijven hebben het steeds moeilijker om getraind personeel te vinden. De jongere generatie moet meer verdienen om hun langer levende ouders te kunnen onderhouden, waardoor zij ervoor kiezen om langer school te lopen en zo hun kansen op een beter betaalde baan te verhogen. Robots kunnen de werkplekken invullen die jongeren de rug toekeren, bericht de Britse nieuwssite The Guardian. (TG,DM)
Airbus hoopt op dooi contracten
Vliegtuigbouwer Airbus hoopt dat het bevroren contract voor de levering van vliegtuigen ontdooid wordt. Maandag verklaarde de EU een moratorium van één jaar in acht te zullen nemen bij het toepassen door niet EU-vliegtuigmaatschappijen i.v.m. de taks op de koolstofuitstoot. China had uit protest tegen het instellen van de taks de bestelling voor 12 miljard $ bevroren waaronder 35 A330-tuigen. Ook de VS kwam in het geweer. 1000 personen zouden door de dooi terug verder aan de slag kunnen blijven.
Umicore bouwt nieuwe fabriek
Umicore gaat een fabriek bouwen in China voor de productie van katalysatoren voor zware dieselvoertuigen (HDD). De nieuwe vestiging zal gebouwd worden in de buurt van Unicore ‘s bestaande katalysatorfabriek en technologieontwikkelingscentrum in het Suzhou Industrial Park. De materiaaltechnologiegroep verwacht de productie begin 2014 op te starten. De nieuwe fabriek zal zich op de Chinese markt richten. De vestiging zal katalysatoren produceren van het type ‘Selective Catalytic Reduction’ (SCR) voor de nabehandeling van stikstofoxiden in de uitlaatgassen. De producten zullen voldoen aan de nieuwe China IV-emissienormen, die  volgend jaar van kracht worden. “De Chinese HDD-markt is de grootste ter wereld in aantal voertuigen, met een jaarlijkse productie van meer dan 2 miljoen stuks”, luidt het. “Umicore heeft zich verzekerd van een aantal contracten voor HDD-motorplatformen die voldoen aan deze nieuwe normen en deze investering zal aanzienlijke capaciteit aan Umicore’s bestaande productie van HDD-katalysatoren in China toevoegen.”
Na Franse wijn, Belgisch bier
Na de Franse wijn laten Chinezen nu ook hun oog vallen op het Belgisch bier. Vorig jaar sloot Corsendonk bij Dinant een belangrijk contract af. Nu is de brouwerij Ultra uit Ecaussines in handen gekomen van een Chinees zakenman die al de grootste invoerder was van Belgisch bier in China. De Belgische patroon behoudt 5 % van het kapitaal. Ultra bestaat 13 jaar en produceert op ambachtelijke wijze een 20 soorten bieren voor ongeveer 400.000 liter per jaar. De 6 personeelsleden zullen binnen het jaar verdubbelen. (RTBf)


Hong Kong grootste wijnmarkt
Hong Kong heeft Londen en New York voorbijgestoken als grootste wijnmarkt. Dit komt er door meer Chinese kopers en de afwezigheid van dito belastingen. Voorgaande maand verkocht Sotheby er 8 miljoen $ wijn en de stad de grootste markt van het huis. Ook bij Christie steeg het aandeel van Aziatische wijnkopers sterk tot 61% tijdens het eerste kwartaal. De invoer van wijn bereikte vorig jaar in Hong Kong 1,2 miljard $ terwijl dit 200 miljoen $ bedroeg in 2007 jaar waarin de taksvrije politiek werd ingevoerd. wantchinatimes
Windenergie: povere Q3-resultaten
De Q3 resultaten van zowel Goldwind en Sinovel Wind Group vallen pover uit. Goldwind registreerde 32 miljoen yuan verlies, het eerste kwartaalverlies sinds 2008. Het zal 80 % van haar Xian-filiaal verkopen aan treinbouwer CNR. Sinovel rapporteerde een zakencijfer van 548 miljoen en een verlies van 280 miljoen yuan, beiden een laagterecord. Bij derde Ming Yang viel het Q3 inkomen met 58 % tot 787 miljoen yuan. Goldwind was de eerste van de 3 groten in de sector om zelf windenergiestations uit te baten, ook in het buitenland en vorig jaar was dit al goed voor 10 % van het zakencijfer. Ming Yang zit ook op dat pad met een overeenkomst met de Indische groep Reliance. Sinovel heeft projecten in Griekenland met Public Power Corp en een in Ierland met Mainstream Renewable Power.
“Ningbo haalt Shenzhen in”
Ningbo heeft een ernstige kans om binnen enkele jaren China’s tweede grootste haven te worden en de vierde wereldwijd, aldus insiders. De haven investeert tussen 2010 en 2014 meer dan 10 miljard in de uitbreiding van vier terminals. Hoewel de kloof met Shenzhen die nu tweede staat, nog groot is kent Ningbo een snellere groei. In oktober groeide zowel de container- als vrachttraffiek met 14%. Vooral de nabijheid van Shanghai en de Yantzerivierdelta speelt in Ningbo’s voordeel. SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *