De stand van zaken 121

Meer buitenlandse investeringen in diensten
logistics–Vorig jaar vergrootten de buitenlandse investeringen in de diensten en China’s topplanner verwacht dit nog meer in de toekomst. Deze investeringen in de vastgoedsector daalden weliswaar door een strakkere regelgeving maar die in stadsvervoer stegen 24 maal, gevolgd door die in ICT-diensten met 12 maal. De buitenlandse investeringen in de diensten overtroffen het afgelopen jaar deze in de nijverheid en de te verwachten verdere verstedelijking zal dit proces verder in de hand werken. Ook voor de eerste maal zijn er meer banen in de diensten die al 43 % van het bnp leveren,  vergeleken met deze in de landbouw. (China Daily)
Ook logistiek terug vooruit
–Ook de sector van de logistiek laat de verzwakking door de crisis achter zich. Dit jaar groeide het aantal behandelde goederen met 9,7% aan om gedurende de eerste 11 maanden 163.000 miljard yuan te bereiken. De investeringen in vaste activa stegen met 22 % tot 3.500 miljard yuan. Toch blijven de uitgaven van de sector nog te hoog en is dus de efficiency te laag want de logistiek staat nog altijd in voor 18% van het bnp.
Staatsondernemingen: meer winst
sasacVolgens SASAC-hoofd Wang Yong hebben zijn staatsondernemingen tijdens de eerste 11 maande dit jaar 1100 miljard yuan winst gemaakt en hadden ze  een zakencijfer van 20.100 miljard, wat plus 8,9% is. Ook hun activa gingen dit jaar met 11,5% vooruit tot eventjes 31200 miljard yuan. Door de crisis was de winst gedurende de twee eerste kwartalen pover, maar dit veranderdes vanaf het derde kwartaal. 21 staatsondernemingen hebben hun sociale functies doorgeschoven naar andere instanties. 80 % van het staatskapitaal is verdeeld over de 7 terreinen: defensie, petroleum en petrochemie, telecom, steenkool, burgerluchtvaart en verscheping. Voor de toekomst staat meer onderzoek & ontwikkeling op het programma.
China Music Valley in Pinggu
China's Music ValleyPekings verantwoordelijken plannen “China Music Valley” in het dorp Pinggu dat op een uur rijden ligt. De uitbouw ervan zou 10 jaar in beslag nemen en 1,4 miljard Britse ponden kosten. De vallei zal dan onderdak verschaffen aan muziekstudio’s, instrumentenmakers, muziekscholen, vijfsterrenhotels… De sector gaat gebukt onder vele moeilijkheden zoals een hoge graad van piraterij en een te grote bureaucratie voor buitenlanders om toelatingen te krijgen voor de organisatie van muzikale opvoeringen.
China bouwt spoorweg in Servië
Na de bouw van een brug over de Donau door een filiaal van Chinese Construction Communication Company ( CCCC ) werd vorige week met CCCC een overeenkomst getekend waarbij de Chinese firma de taak toevertrouwd wordt kritische delen van de Servische spoorwegen her aan te leggen met prioriteit voor Pan European Transport Corridor 10, namelijk het gedeelte van Subotica tot Novi Sas in het noorden en van Nish tot Dimitrovgrad in het zuidoosten.
Gomes nieuwe strategie
gome-storeElektrische distributieketen Gome heeft een driejarenplan gelanceerd tegen rivalen als Suning en online-winkel 360buy.com. Gome is van plan 200 nieuwe winkels te openen in tweedelijnssteden. E-commerce wordt op gelijke voet gesteld als winkelen in de warenhuizen en voorts wordt de productmix uitgebreid tot cosmetica, voeding & drank, gezondheids- en baby/moederproducten. Binnen 3 jaar zou e-commerce 30 % van het volume moeten vertegenwoordigen. Gome had een verlies van 687 miljoen yuan gedurende de drie eerste kwartalen en de verkoop daalde met 18%. Analisten merken op dat de nieuwe lijn dezelfde is die de voormalige voorzitter Chen Xiao al twee jaar geleden wou doorvoeren. Hij moest echter opstappen na een ruzie met stichter Wong.
Chinese toeristen tweede in Nieuw Zeeland
De Chinese toeristen overtreffen de Britse toeristen als tweede grootste bron in Nieuw Zeeland. De Australische toeristen staan op de eerste plaats met een stevige 45%. De gemiddelde Chinees blijft 3,5 dagen terwijl de anderen er gemiddeld 8,7 blijven. De Chinees is gemiddeld 47 jaar en de anderen gemiddeld 40.
Goede graanoost
graanbDe Chinese graanproductie is voor het negende opeenvolgend jaar gestegen. Met 589,5 miljoen ton werd de oogst van 2011 met liefst 18,3 miljoen ton overtroffen. Daardoor is China minder afhankelijk van de schommelende graanprijzen op de internationale markten.Het inkomen van de boeren stijgt ook gevoelig: met 6.000 yuan na drie trimesters kwam men bijna aan het totaal van 2011. Het Ministerie van Landbouw waarschuwt nochtans tegen euforie: watertekorten en uitbreiding van de steden zijn problematisch.Om de landbouw nog vooruit te helpen zijn verder maatregelen zoals subsidies en investeringen in technologie noodzakelijk. (Bron: cntv)
Nieuw prijsmechanisme steenkool
De Chinese regering heeft richtlijnen opgesteld voor de hervorming van het prijsmechanisme van steenkool voor de elektriciteitscentrales.De opgelegde prijs wordt afgeschaft. Kolenleverancier en elektriciteitsproducent zullen zelf de prijs onderhandelen. Dat heeft invloed op de vastgelegde prijs van de geproduceerde elektriciteit. Die zal jaarlijks herzien worden en kan tussentijds ook aangepast wanneer de steenkoolprijs meer dan 5% verandert. Ook de prijs van het steenkooltransport per trein wordt hervormd (bron:cntv)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *