De stand van zaken 53

Kort zakelijk nieuws

Cijfers eerste semester bekend
Na de economische cijfers van juni zijn nu ook deze van het eerste semester (H1) bekend. De groei bedroeg 9,5 % wat hoger is dan de 9,3% die analisten hadden voorspeld. De nijverheidsproductie steeg in H1 met 15 %;  de investeringen met een kwart; deze in vastgoed met één derde.  Tijdens het eerste semester ging de consumptie er met 16,8 % op vooruit. Cijfers van JP Morgan wijzen uit dat de consumptiegroei tijdens het eerste kwartaal 60 % vertegenwoordigde van de BNP-groei, terwijl dit in Q4 van 2010 maar 47 % bedroeg. De groei in de autosector nam af tot “maar” 15 % groei. De toename van buitenlandse investeringen nam in juni af tot 2,8 % , maar blijft op 18 % tijdens H1.  De exportgroei daalde merkbaar, maar blijft met 20 % vooruit toch beduidend. Het handelsoverschot  bedroeg 44 miljard yuan tijdens het eerste semester. Het fiscaal inkomen steeg tijdens die periode met 27%.
Guangdongs biotech-eiland
Reeds 30 buitenlandse en Chinese projecten doen mee met Guangdongs biotech-eiland dat 3 jaar geleden werd gelanceerd. De meeste firma’s betreffen farmaceutische,  genomica en andere biomedisch onderzoek. Het eiland dat zich op 12 km bevindt van Kantons centrum is 1,82 km² groot.  Behalve met infrastructuuraanleg, steunt de overheid ook de initiatieven met een jaarlijks Fonds van 300 miljoen yuan. Guangdong wil zoals we reeds schreven af van zijn imago van lage loon en kwaliteit en mikt op hogere technologie en meer innovatie, waarbij dit eiland geldt als een voorbeeld in zijn sector. Guangdong staat vooraan inzake Chinese geneeskunde, stamcellen en generische geneesmiddelen.
Quota zeldzame metalen gelijk
Na heel wat verklaringen heen en weer blijkt uiteindelijk dat de quota van zeldzame metalen voor export dit jaar zowat hetzelfde zal bedragen als vorig jaar namelijk 30.000 ton.  China had beloofd de quota te beperken uit zorg voor het milieu en het behoud van deze kostbare grondstoffen. Een WTO-panel heeft 2 weken geleden beslist dat China’s exportrestricties op 9 andere grondstoffen niet volgens het boekje van de vrijhandel waren. China produceert 90 % van ’s werelds aanbod aan zeldzame metalen, hoewel het maar 37% van de reserves bezit. Vorig jaar exporteerde China 35 % minder; dit jaar werd in het eerste semester 11 % min uitgevoerd, maar over het gehele jaar gespreid zal er geen verschil zijn.
China wint voor WTO in bouten en schroeven
De Wereldhandelsorganisatie heeft China dan weer gelijk gegeven in zijn klacht over de EU-heffingen over bouten en schroeven. Het hoogste WTO-Hof heeft de 5 criteria die de EU samen oplegde als ongeldig bestempelt. Deze criteria zouden hooguit apart mogen geformuleerd worden. Toch wordt het samenvoegen van diverse producenten tot een groter geheel als “China Incorporated” niet uitgesloten. China verwelkomt de WTO beslissing, maar vreest dat staatsondernemingen in de toekomst zullen beschuldigd worden van staatssteun.
Chinese windmolens creëren turbulentie in VS.

Vervaardiging turbines


Sinovel, de grootste Chinese bouwer van windmolens, heeft sinds 2007 akkoorden met “American Superconductor”. De Amerikaanse firma levert hoogtechnologische elektrische componenten en helpt bij het ontwerp van de windmolens. In totaal werden voor een miljard dollar leveringscontracten getekend. De relatie is echter scheefgetrokken: Sinovel hangt voor 11% van zijn leveringen van “American Superconductor” af, terwijl die laatste voor ongeveer 70% van zijn bestellingen van Sinovel afhangt. Recentelijk is een conflict uitgebroken: volgens de Amerikaanse firma zou Sinovel gestopt zijn met afnames en de laatste leveringen zelfs niet betaald hebben, waardoor American Superconductor zelf in moeilijkheden geraakt is. Sinovel zelf is via een filiaal intussen begonnen met zelf componenten te produceren. Dit jaar zal het al voor zowat 50 miljoen dollar componenten kunnen leveren aan Sinovel , te vergelijken met 317 miljoen van American Superconductor vorig jaar. Sinovel zal “American Superconductor” dus nog een tijd nodig hebben. (Bron FT)
Vijfjarenplan luchtvaart
China gaat in dit vijfjarenplan 1500 miljard yuan investeren om de luchtvaartsector grondig te herwaarderen. Hiervoor wordt later dit jaar een plan voorgesteld. Zo zouden de diverse Chinese luchtvaartmaatschappijen moeten fusioneren tot hooguit twee of drie internationale belangrijke maatschappijen. Er zal geïnvesteerd worden in luchthavens en in regionaal luchtvervoer. Er komt ook steun voor O&O naar eigen vliegtuigen die in China gebouwd worden. (bron Caijing)
Voortvluchtig misdadiger n°1 eindelijk in cel
Lai Changxing is na 12 jaar in Canada eindelijk aangehouden en op 25 juli wordt hij wellicht uitgeleverd aan China. Lai ontvluchtte China in 1999 toen hij op het punt stond aangehouden te worden voor het leiden van een grote maffia-organisatie en het smokkelen van goederen voor enkele miljarden yuan. Indien uitgeleverd zal hij in China terechtstaan voor smokkel, belastingsontduiking en omkoperij. Het dossier Lai is een symbooldossier van grote economische misdadigers die erin slagen met hun geld veilig naar het buitenland te vluchten. De China heeft sinds het begin aangedrongen bij Canada om de man niet ongestraft te laten, maar kon slechts in 2007 na lang lobbywerk een officieel uitleveringsverzoek indienen. De Canadese wet verbiedt uitlevering indien er een risico op marteling bestaat. De Chinese regering heeft aan Canada de verzekering gegeven dat dit niet zal gebeuren en dat Lai niet zal terechtgesteld worden. Dat heeft in China zelf protest uitgelokt, want er worden mensen terechtgesteld voor minder belangrijke economische misdrijven, zodat er in dit geval de rechtspraak niet voor iedereen gelijk is. China heeft overigens ook met landen als Frankrijk en Spanje uitleveringsverdragen die voorzien dat geen terechtstelling mag gebeuren. Sommige Chinese juristen pleiten er voor de doodstraf voor economische misdrijven helemaal af te schaffen.
(Bron SCMP)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *