Nieuwe akkoorden Guangdong – Hongkong

Op de twaalfde zitting van het samenwerkingsverband tussen Hongkong en Guangdong werden acht akkoorden gesloten. Ze werden getekend door gouverneur Huang Huahua en Donald Tsang. Voor de 10 km² grote zone Qianhai in Shekou wordt een studie gemaakt over hoe diensten er kunnen worden ontwikkeld.  De Hongkongse nijverheid wordt aangemoedigd in Qianhai zaken op te zetten. Tsang zei dat, hoewel het idee nog maar een concept betreft, de zone een complement zou worden van  Hongkongs internationaal financieel en handelscentrum.
De twee kanten besloten de naam van de geplande spoorlijn Shenzhen-Hongkong van naam te veranderen en een task force zal het tracé bestuderen.
Om samenwerking op onderwijsvlak te verbeteren kunnen privéscholen in Shenzhen een curriculum uit Hongkong aanbieden. Op gezondheidsvlak zal samenwerking inzake research en de uitwisseling van medisch personeel worden bevorderd. Er komt een conferentie over de accreditering van Hongkongs medisch personeel om diensten te verlenen in Guangdong. Ook op het vlak van milieubescherming en de strijd tegen luchtvervuiling gaat de samenwerking verder.
Recentelijk werd ook bekend dat 62.000 Hongerkongers verkiezen in Shenzhen te wonen, hoofdzakelijk om familieredenen. Van deze personen keerde wel meer dan één derde terug naar Hongkong wanneer ze zich moesten medisch verzorgen.
Bron SCMP
Lees ook dossier: Parelrivierdelta

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *