Eerste viskwekerij op zee afgeleverd aan Noorwegen

Wuchang scheepsbouwer uit Qingdao heeft voor het Noorse SalMar de eerste slimme- en ecologische viskwekerij op zee gebouwd. Het project dat geniet van Noorse innovatiekredieten focust op het uittesten van ecologische voorwaarden voor de viskwekerij op zee. De structuur is 70 meter hoog, 110 meter lang en bevat 20.000 sensoren.

De afgelopen zaterdag aan Noorwegen overgedragen Ocean Farm 1 is de eerste uit een reeks van 6 die besteld werden door SalMar en ze kosten samen 300 miljoen dollar. Bouwheer van de vlottende constructie is Wuchang Shipbuilding Industry Group uit Qingdao, een filiaal van de China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC).

Slim

Vice-hoofdingenieur Yan Jun bij ‘Wuchang Shipbuilding’ legt uit dat het hoofdgedeelte 70 meters diep is met 23 verdiepingen. De structuur die op zee dobbert, is 110 meter breed en kan 250.000 m3 bevatten of 200 x een zwembad. Het is bestand tegen zeebevingen tot en met kracht 12. Op 14 maanden biedt Ocean Farm de mogelijkheid om 1,5 miljoen vissen te kweken of 8000 ton. De zee-site wordt bediend door 3 tot 7 personeelsleden.
20.000 sensoren en 100 monitoren zorgen voor de automatisering in het controleren en het voeren van de vis. Het project garandeert een sterftegraad van de vis die niet hoger is dan 2%. Alle handelingen kunnen van binnen uit verricht worden, dus zonder externe bootjes of ander vistuig. Ocean Farm fungeert als een testplatform waarbij de biologische- en technische dimensies van een open aquacultuur worden nagegaan.

Ecologisch

Het was het Noorse Ministerie voor Visserij en Kustzaken dat recentelijk besliste om vergunningen toe te kennen voor aquacultuur. Bedoeling was nieuwe technologische concepten aan te moedigen die duurzame milieuomstandigheden verzekeren. Het bedrijf SalMar was de eerste Noorse producent die dit type vergunning in de wacht sleepte.
De zalmmarkt staat immers in voor een vijfde van het Noorse BNP. Tegen 2030 moet de wereld 70% meer voedsel produceren en liefst met minder hulpbronnen en een kleinere milieu voetafdruk. Terwijl zeeën en oceanen meer dan twee derden van het aardoppervlak bedekken, staan ze maar in voor 2% van het menselijk verbruik. Dierlijke proteïnen produceren via aquacultuur gebruikt minder hulpbronnen en is klimaatvriendelijker dan veeteelt. Gezien de traditionele visvangst tegen een limiet aankijkt, kan een verhoogde productie door aquacultuur een belangrijke rol spelen in het voedsel van de komende generaties.

Combinatie

De nieuwe installatie is volledig uitgerust voor onderzoeksdoeleinden. Deze zullen vooral focussen op de biologische voorwaarden en het vis welzijn, aldus SalMar. De Chinese directeur van het project benadrukt dat er 6,2 miljoen uren zonder fout werd gewerkt. Ook werd elk onderdeel, lasnaad, pijpleiding en elke klep gecontroleerd. Zaterdag werd de structuur tijdens een ceremonie aan SalMar overgedragen. Op 10 juni zal ze naar Noorwegen getransfereerd worden, een tocht die zes weken in beslag zal nemen. Eindbestemming is Frohavet langs de kust van Trøndelag.
In de ogen van voorzitter van CSIC Wuchang group Yang Zhigang geldt het project als een perfecte combinatie van de Noorse ervaring inzake aquacultuur met de Chinese technologie van offshore engineering. Voorzitter van het onderzoeksinstituut bij CSIC Wuchang vindt dat de markt voor slimme aquacultuur op zee een heuse stimulans heeft ontvangen die misschien ook voor andere voorzienige landen als voorbeeld kan dienen.
Bronnen: China Daily, Peoples Daily, SalMar

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

1 comment for “Eerste viskwekerij op zee afgeleverd aan Noorwegen

  1. hahaha
    6 juni 2017 at 16:56

    Dus wanneer Noorwegen nog een dissident een nobel prijs voor vrede uitreikt dat tegen China is. Moet deze bedrijf het project verlaten? China kocht zalm van Schotland tijdens het diplomatie stilte. Waarom bouwt China niet voor Schotland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar