India en Pakistan worden beide SCO-lid

China verwacht dat op de SCO-top te Astana eind deze week zowel India als Pakistan aanvaard zullen worden als lid van de ‘Shanghai Cooperation Organization'(SCO). President Xi Jinping die de top zal bijwonen en de wereldexpo openen, zal opnieuw met Kazachstan enkele akkoorden tekenen.

Begonnen met 6

De Shanghai Cooperation Organization is een intergouvernementele organisatie die in juni 2001 werd opgezet door de leiders van de Volksrepubliek China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan. Oorspronkelijk was het een club die opgericht werd voor veiligheidsdoeleinden en tegen het terrorisme. Vooral na 2007 drong vooral China er op aan dat ook meer aan economische ontwikkeling zou worden gedacht. Soms verricht de SCO eveneens gezamenlijke militaire oefeningen.
Naast de formele leden hebben Afghanistan, Wit-Rusland, Iran en Mongolië de status van waarnemer. Behalve Afghanistan zijn deze observatoren ook rijp om lid te worden. Egypte en Syrië hebben eveneens hun kandidatuur gesteld als waarnemer. Daarnaast zijn er nog staten waarmee gedialogeerd wordt: Armenië, Azerbeidzjan, Cambodja, Nepal, Sri Lanka en Turkije. Ook Egypte, Israël, de Malediven, Oekraïne en Vietnam willen de status van dialoog partner.  Volgend jaar komt het roterend SCO-voorzitterschap toe aan China.

Betekenis

De toetredingsprocedure voor India en Pakistan werden opgestart in juli 2015 op de SCO-top in Ufa. Op de op in Tasjkent in juni vorig jaar tekenden de SCO leden het memorandum over de verplichtingen voor India en Pakistan om lid te worden. Dat de op vijandschap levende staten India en Pakistan samen aanvaard worden wordt ook vergeleken met de NATO-uitbreiding tegelijkertijd van Griekenland en Turkije. Op het ogenblik dat ze lid worden, ontstaat een van de grootste regionale organisaties. Zo breidt de organisatie de dekking uit naar Zuid Azië. Geschat wordt dat ze op die manier drie vijfden van Eurazië omvat. Uiteraard kan het positief als negatief uitpakken. In theorie wordt de slag- en aantrekkingskracht van de organisatie groter, ten minste als meningsverschillen door dialoog kunnen worden overbrugd.

Staatsbezoek

De Chinese president Xi Jinping brengt van woensdag tot zaterdag ook een staatsbezoek aan Kazachstan. Naast de SCO-top  zal Xi ook de openingsceremonie bijwonen van de Astana Wereldexpo 2017. Het thema van de wereldexpo is toekomstige energie. In de marge van de SCO-top zal Xi ook spreken met andere topleiders. Met Kazachstan zullen samenwerkingsakkoorden worden gesloten qua investeringen, financiën en handel. De twee presidenten zullen spreken op een video conferentiegesprek. Dit gesprek met onder meer dokwerkers uit oostelijk China gaat over Euraziatisch grensoverschrijdend transport. Kazachstan speelt een cruciale rol in het ‘Belt & Road’-project. Het land heeft al 51 projecten in dat kader lopen met een totale investering van 27 miljard dollar, aldus assistent buitenland minister Li Huilai.
Bronnen: China Daily, Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar