Ex-topman beurs krijgt 18 jaar hechtenis

Voormalig vice-voorzitter van de Beurscommissie Yao Gang werd door de rechtbank schuldig bevonden aan handel met voorkennis en het aannemen van 10 miljoen $ aan smeergeld. Hij krijgt een boete van 11 miljoen yuan en werd veroordeeld tot 18 jaar gevangenis.

Yao heeft 22 jaar gespendeerd bij de China Securities Regulatory Commission en hij was gedurende 13 jaar verantwoordelijk voor het goedkeuren van beursgangen. Later werd hij vice voorzitter en was verantwoordelijk voor aandelen- en termijnmarkten. Hij werd ontheven uit zijn functie in november nadat gedurende de zomer de beurs sterk gezakt was. Xi Jinping schreef deze daling later toe aan samenwerking tussen ‘financiële krokodillen’ met staatstoezichthouders..

Nu drie jaar later volgde dus het proces. Yao Gang werd door het Handan Intermediate People’s Court schuldig bevonden aan het aannemen van 89 miljoen yuan aan smeergeld en het incasseren van 2,1 miljoen aan insider trading. Zijn onwettelijk verkregen winst wordt aangeslagen en hij krijgt een geldboete van 11 miljoen yuan. Als assistent voorzitter en later vice-voorzitter van de beurswaakhond heeft Yao smeergeld aanvaard om beperkingen op beursverhandeling soepeler te maken nadat verschillende onderneming fuseerden, kochten of herstructureerden. Hij deed ook aan handel met voorkennis via accounts van andere personen waardoor hij tussen januari en april 2007 2,1 miljoen opstreek. Zijn straf houdt rekening met het feit dat hij zijn misdaden opbiechtte, spijt betoonde en zijn onwettelijk verworven bezittingen opgaf.

De val van Yao volgt na deze van vice-voorzitter Yang Jiacai van de Bankentoezichthouder en die van de voormalige voorzitter van de China Insurance Regulatory Commission Xiang Junbo;

.

Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *